MEKSYKAŃSKA ZUPA Z KURCZAKIEM I KUKURYDZĄ
SKŁADNIKI:
2 filety z kurczaka
1 puszka kukurydzy
cebula
4 ząbki czosnku
1/2 papryki czerwonej
1 puszka kukurydzy
cebula
4 ząbki czosnku
1/2 papryki czerwonej
2 pomidory
5 szklanek bulionu drobiowego
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1 szczypta papryki ostrej
masło klarowane
5 szklanek bulionu drobiowego
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1 szczypta papryki ostrej
masło klarowane
kolendra
WYKONANIE:
1. Kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy solą, obtaczamy w mieszance mąki, kurkumy i chilli w proszku. Wkładamy do lodówki.
2. Zagotowujemy bulion.
3. Odsączamy kukurydzę
4. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne a miąższ miksujemy.
5. Cebulę drobno siekamy.
6. Na dużej patelni, na maśle klarowanym szklimy cebulę, dodajemy wyciśnięty czosnek i paprykę.
7. Dodajemy kurczaka i podsmażamy kilka minut.
8. Dodajemy kukurydzę i pomidory i smażymy razem ok. 3 minuty.
9. Wlewamy gorący bulion i zagotowujemy. gotujemy kilka minut.
10. Odlewamy szklankę zupy (bez kurczaka) i miksujemy blenderem.
11. Zmiksowaną zupę dolewamy do garnka z resztą i zagotowujemy. Gotujemy całość kilka minut.
12. Przed podaniem dodajemy posiekaną kolendrę.
SMACZNEGO!!!



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz