Zapraszam do mojej kuchni:)

Inspiracji szukam na różnych polach: w internecie, książkach, gazetach czy wspomnieniach z dzieciństwa. Jeśli tylko będzie to świeżo zaczerpnięty skądś pomysł, w miarę możliwości będę podawała źródło:)
Zapraszam do wypróbowania podanych tu przepisów i komentowania ich:)

środa, 27 listopada 2013

Meksykańska zupa z kurczakiem i kukurydzą w łagodnej wersji

Jedna z moich ulubionych zup. Meksykańskie potrawy charakteryzują się sporą dawką ostrych smaków, ja jednak zmodyfikowałam przepis i złagodziłam nieco potrawę, zachowując jednak jej charakter. Oryginalny przepis znalazłam TU, jednak zmodyfikowałam go, dostosowując do delikatnych żołądków moich domowników:)

 MEKSYKAŃSKA ZUPA Z KURCZAKIEM I KUKURYDZĄ




SKŁADNIKI:

2 filety z kurczaka
1 puszka kukurydzy
cebula
4 ząbki czosnku
1/2 papryki czerwonej
2 pomidory
5 szklanek bulionu drobiowego
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1 szczypta papryki ostrej
masło klarowane
kolendra

WYKONANIE:

1. Kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy solą, obtaczamy w mieszance mąki, kurkumy i chilli w proszku. Wkładamy do lodówki.

2. Zagotowujemy bulion.

3. Odsączamy kukurydzę

4. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne a miąższ miksujemy.

5. Cebulę drobno siekamy.

6. Na dużej patelni, na maśle klarowanym szklimy cebulę, dodajemy wyciśnięty czosnek i paprykę.

7. Dodajemy kurczaka i podsmażamy kilka minut.

8. Dodajemy kukurydzę i pomidory i smażymy razem ok. 3 minuty.

9. Wlewamy gorący bulion i zagotowujemy. gotujemy kilka minut.

10. Odlewamy szklankę zupy (bez kurczaka) i miksujemy blenderem.

11. Zmiksowaną zupę dolewamy do garnka z resztą i zagotowujemy. Gotujemy całość kilka minut.

12. Przed podaniem dodajemy posiekaną kolendrę.





SMACZNEGO!!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz