Polecam je gorąco, nie tylko na święta, ale i do popołudniowej kawy lub jako przekąska na drugie śniadanie. Po upieczeniu i wystudzeniu warto je polukrować.
ROGALIKI Z MAKIEM
SKŁADNIKI:
570 g mąki pszennej
12 g drożdży instant (lub 24g świeżych)
190 ml mleka
65 g masła roślinnego
4 łyżeczki cukru
2 jajka
1 łyżeczka soli
350 g masy makowej
12 g drożdży instant (lub 24g świeżych)
190 ml mleka
65 g masła roślinnego
4 łyżeczki cukru
2 jajka
1 łyżeczka soli
350 g masy makowej
WYKONANIE:
1. Wszystkie składniki wkładamy do miski. Jeśli używamy świeżych drożdży najpierw rozrabiamy je w mleku z cukrem.
2. Zagniatamy dokładnie ciasto i odkładamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
3. Po tym czasie dzielimy ciasto na 3 części.
4. Każdy kawałek wałkujemy na w miarę równy placek a następnie kroimy jak pizzę na 8 części.
5. Na każdym trójkącie nakładamy masę makową i zwijamy rogalik .
6. Rogaliki układamy na blachę i przykrywamy na ok. 45 min, by podrosły.
7. Pieczemy ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
SMACZNEGO!!!



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz