Zapraszam do mojej kuchni:)

Inspiracji szukam na różnych polach: w internecie, książkach, gazetach czy wspomnieniach z dzieciństwa. Jeśli tylko będzie to świeżo zaczerpnięty skądś pomysł, w miarę możliwości będę podawała źródło:)
Zapraszam do wypróbowania podanych tu przepisów i komentowania ich:)

wtorek, 26 listopada 2013

Rogaliki z makiem

Za miesiąc Boże Narodzenie, więc czas najwyższy pomyśleć, co podamy na świąteczny stół. W ubiegłym roku upiekłam pyszne, mięciutkie i bardzo słodkie rogaliki, na które przepis znalazłam TU.
Polecam je gorąco, nie tylko na święta, ale i do popołudniowej kawy lub jako przekąska na drugie śniadanie. Po upieczeniu i wystudzeniu warto je polukrować.

ROGALIKI Z MAKIEM




SKŁADNIKI:

570 g mąki pszennej
12 g drożdży instant (lub 24g świeżych)
190 ml mleka
65 g masła roślinnego
4 łyżeczki cukru
2 jajka
1 łyżeczka soli
350 g masy makowej

WYKONANIE:

1. Wszystkie składniki wkładamy do miski. Jeśli używamy świeżych drożdży najpierw rozrabiamy je w mleku z cukrem.

2. Zagniatamy dokładnie ciasto i odkładamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

3. Po tym czasie dzielimy ciasto na 3 części.

4. Każdy kawałek wałkujemy na w miarę równy placek a następnie kroimy jak pizzę na 8 części.

5. Na każdym trójkącie nakładamy masę makową i zwijamy rogalik .

6. Rogaliki układamy na blachę i przykrywamy na ok. 45 min, by podrosły.

7. Pieczemy ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. 



SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz