Wśród składników jest jogurt naturalny, jednak używam go tylko wówczas, gdy puree jest suche, jak po przygotowaniu dyni na puree w piekarniku. Ja ostatnio użyłam puree przygotowanego w garnku, więc mogłam spokojnie ominąć jogurt, masa nie była na tyle gęsta, by było to konieczne.
RACUCHY DYNIOWE
SKŁADNIKI:
250 g puree z dyni
50 g jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
2 jajka
2 łyżki oleju
3 łyżki cukru
1 1/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
WYKONANIE:
1. Puree z dyni przekładamy do miski - jeśli jest bardzo gęste (zależy od rodzaju dyni) dodajemy jogurt.
2. Dodajemy jajka, olej, cukier, mąkę, proszek do pieczenia i sól.
3. Miksujemy całość na gładką masę.
4. Patelnię lekko smarujemy olejem i rozgrzewamy.
5. Nabieramy po jednej łyżce ciasta i kładziemy na patelnię, wyrównując wierzch.
6. Smażymy na małym ogniu przez ok. 3 minuty z każdej strony aż ładnie się zarumienią.
7. Przed podaniem odsączamy na papierowym ręczniku.
SMACZNEGO!!!



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz