Zapraszam do mojej kuchni:)

Inspiracji szukam na różnych polach: w internecie, książkach, gazetach czy wspomnieniach z dzieciństwa. Jeśli tylko będzie to świeżo zaczerpnięty skądś pomysł, w miarę możliwości będę podawała źródło:)
Zapraszam do wypróbowania podanych tu przepisów i komentowania ich:)

czwartek, 21 listopada 2013

Racuchy dyniowe

Zastanawiałam się, jak tu jeszcze mogłabym wykorzystać puree z dyni, którego mam całkiem pokaźną ilość słoiczków. Na jednym z moich ulubionych blogów znalazłam TEN przepis na placuszki dyniowe. Są rewelacyjne! Baaardzo pulchne i delikatne.
Wśród składników jest jogurt naturalny, jednak używam go tylko wówczas, gdy puree jest suche, jak po przygotowaniu dyni na puree w piekarniku. Ja ostatnio użyłam puree przygotowanego w garnku, więc mogłam spokojnie ominąć jogurt, masa nie była na tyle gęsta, by było to konieczne.

RACUCHY DYNIOWE




SKŁADNIKI:

250 g puree z dyni
50 g jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
2 jajka
2 łyżki oleju
3 łyżki cukru
1 1/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli

WYKONANIE:

1. Puree z dyni przekładamy do miski - jeśli jest bardzo gęste (zależy od rodzaju dyni) dodajemy jogurt.

2. Dodajemy jajka, olej, cukier, mąkę, proszek do pieczenia i sól.

3. Miksujemy całość na gładką masę.

4. Patelnię lekko smarujemy olejem i rozgrzewamy.

5. Nabieramy po jednej łyżce ciasta i kładziemy na patelnię, wyrównując wierzch.

6. Smażymy na małym ogniu przez ok. 3 minuty z każdej strony aż ładnie się zarumienią.

7. Przed podaniem odsączamy na papierowym ręczniku.




SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz