Zapraszam do mojej kuchni:)

Inspiracji szukam na różnych polach: w internecie, książkach, gazetach czy wspomnieniach z dzieciństwa. Jeśli tylko będzie to świeżo zaczerpnięty skądś pomysł, w miarę możliwości będę podawała źródło:)
Zapraszam do wypróbowania podanych tu przepisów i komentowania ich:)

poniedziałek, 10 czerwca 2013

Ciastka francuskie z truskawkami lub rabarbarem



Gdy zjawią się niezapowiedziani goście, w ekspresowym tempie możemy wyczarować pyszne małe ciasteczka, pod warunkiem, że mamy ciasto francuskie i owoce. Ja pokusiłam się o truskawki i rabarbar. Właściwie nie wiem, które lepsze, ale jedne i drugie szybko zniknęły:)

CIASTKA FRANCUSKIE Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI:

1 płat ciasta francuskiego
truskawki

WYKONANIE:

1. Ciasto francuskie rozkładamy na blacie i kroimy w kwadraciki o bokach ok. 5cm.

2. Truskawki myjemy, obieramy i dzielimy na połówki.

3. Każdy kwadracik ciasta nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, na środek kładziemy połówkę truskawki.

4. Pieczemy w temp. 200 stopni przez ok. 15-20 min (aż będą ładnie zarumienione)







CIASTKA FRANCUSKIE Z RABARBAREM


SKADNIKI:
płat ciasta francuskiego
2 łodygi rabarbaru
pół szklanki cukru

WYKONANIE:

1. Ciasto francuskie rozkładamy na blacie i kroimy w kwadraciki o bokach ok. 5cm.

2. Rabarbar myjemy, obieramy z włókien i kroimy w plasterki ok. 0,5cm.

3. Wsypujemy pokrojony rabarbar do miseczki, zasypujemy cukrem i mieszamy, by cukier dokładnie oblepił plasterki.

4. Każdy kwadracik ciasta nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, na środek kładziemy po 3 plasterki rabarbaru.

4. Pieczemy w temp. 200 stopni przez ok. 15-20 min (aż będą ładnie zarumienione)






SMACZNEGO!!!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz