OMLET ZE SZPARAGAMI
SKŁADNIKI:
3 jajka
5 szparagów zielonych
1 ziemniak
5 szparagów zielonych
1 ziemniak
1 szt pomidora
1 cebulka dymka - zielona część (albo pół pęczka szczypiorku)
sól
pieprz
bazylia
1 cebulka dymka - zielona część (albo pół pęczka szczypiorku)
sól
pieprz
bazylia
WYKONANIE:
1. Szparagi przełamujemy w połowie, końcówkę wyrzucamy a resztę obieramy aż do główki.
2. Ziemniaki i szparagi gotujemy na parze. Ziemniak ok.30 min. (można krócej jeśli pokroimy na mniejsze kawałki), szparagi 10 min. Można zamiast gotować szparagi, zgrillować je wg przepisu NA GRILLOWANE SZPARAGI - są wtedy lepsze, chrupiące, bardziej wyraziste w smaku.
3. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w grubszą kostkę.
4. Szczypiorek siekamy.
5. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane.
6. Wrzucamy na patelnię pokrojonego w kostkę ziemniaka, przekrojone na pół szparagi i pokrojone pomidory.
7. W miseczce mieszamy jajka z solą, pieprzem, bazylią i szczypiorkiem.
8. Wlewamy jajka na patelnię, zmniejszamy ogień. Podnosimy ścięte krańce, by przelać na brzeg surowe jajko ze środka.
9. Przykrywamy patelnię i smażymy na małym ogniu aż wierzch się całkiem zetnie.
SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz