Zapraszam do mojej kuchni:)

Inspiracji szukam na różnych polach: w internecie, książkach, gazetach czy wspomnieniach z dzieciństwa. Jeśli tylko będzie to świeżo zaczerpnięty skądś pomysł, w miarę możliwości będę podawała źródło:)
Zapraszam do wypróbowania podanych tu przepisów i komentowania ich:)

sobota, 8 czerwca 2013

Omlet ze szparagami

Omlet zazwyczaj gości u nas na śniadanie, z parówkami,cebulką, serem i innymi dodatkami - co tam do głowy wpadnie żeby na patelnię wrzucić. Czasami jednak, jak pomysłu na obiad nie mam, tu tez się świetnie sprawdza, tak jak ten ze szparagami. A że szparagowy sezon trwa, często w takiej wersji omlet pojawia się u nas. Zresztą myślę, że jak sezon minie to i tak szparagi będą gościć w mojej kuchni, bo mam kilka, jak nie kilkanaście woreczków zamrożonych, za kilka miesięcy będzie jak znalazł.

OMLET ZE SZPARAGAMI


SKŁADNIKI:

3 jajka
5 szparagów zielonych
1 ziemniak
1 szt pomidora
1 cebulka dymka - zielona część (albo pół pęczka szczypiorku)
sól
pieprz
bazylia

WYKONANIE:

1. Szparagi przełamujemy w połowie, końcówkę wyrzucamy a resztę obieramy aż do główki.

2. Ziemniaki i szparagi gotujemy na parze. Ziemniak ok.30 min. (można krócej jeśli pokroimy na mniejsze kawałki), szparagi 10 min. Można zamiast gotować szparagi, zgrillować je wg przepisu NA GRILLOWANE SZPARAGI - są wtedy lepsze, chrupiące, bardziej wyraziste w smaku.

3. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w grubszą kostkę.

4. Szczypiorek siekamy.

5. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane.

6. Wrzucamy na patelnię pokrojonego w kostkę ziemniaka, przekrojone na pół szparagi i pokrojone pomidory.

7. W miseczce mieszamy jajka z solą, pieprzem, bazylią i szczypiorkiem.

8. Wlewamy jajka na patelnię, zmniejszamy ogień. Podnosimy ścięte krańce, by przelać na brzeg surowe jajko ze środka.

9. Przykrywamy patelnię i smażymy na małym ogniu aż wierzch się całkiem zetnie.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz