ROLADKI SCHABOWE ZE ŚLIWKAMI W WINIE
SKŁADNIKI:
4 kotlety schabowe
ok 30 śliwek suszonych
2 ząbki
czosnku
majeranek
10 goździków
sól
woda
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
majeranek
10 goździków
sól
woda
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
WYKONANIE:
1. Mięso płuczemy, suszymy i rozbijamy tłuczkiem.
2. Czosnek rozgniatamy praską i mieszamy z majerankiem i solą.
3. Nacieramy mięso z dwóch stron ziołami, układamy jeden na drugim, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
4. Następnego dnia (lub po kilku godzinach) zalewamy śliwki winem, dodajemy w razie potrzeby gorącej wody (by śliwki były całkiem przykryte), zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
5. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
6. Śliwki odsączamy, zachowując wino.
7. Kotlety wyjmujemy z lodówki, na każdym układamy 3-5 śliwek (w zależności od wielkości płatów).
8. Zawijamy, spinamy i układamy w naczyniu żaroodpornym.
9. Z wierzchu posypujemy roladki majerankiem, goździkami i resztą śliwek.
10. Całość zalewamy winem ze śliwek i wodą tak, by roladki były zanurzone na wysokość ok. 1 cm.
11. Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy ok. 80 min. W trakcie pieczenia dość często polewamy wodą, w której są zanurzone, a w razie potrzeby dolewamy wody).
12. W połowie pieczenia przykrywamy roladki aluminiową folią, by zbyt się nie przypiekły.
SMACZNEGO!!!




Brak komentarzy:
Prześlij komentarz