KURCZAK PIECZONY Z JABŁKAMI I RODZYNKAMI
SKŁADNIKI:
1 kurczak
3 łyżki oliwy z oliwek
4 jabłka
garść rodzynek
4 łyżki miodu
sól
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka majeranku
4 ząbki czosnku
3/4 szklanki soku jabłkowego
3 łyżki oliwy z oliwek
4 jabłka
garść rodzynek
4 łyżki miodu
sól
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka majeranku
4 ząbki czosnku
3/4 szklanki soku jabłkowego
WYKONANIE:
1. Kurczaka dokładnie myjemy i suszymy.
2. W miseczce mieszamy oliwę, 2 łyżki miodu, wyciśnięty czosnek i przyprawy.
3. Mieszanką oliwną dokładnie nacieramy kurczaka i wkładamy go do naczynia żaroodpornego.
4. Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki.
5. 6 ćwiartek i rodzynki mieszamy z 2 łyżkami miodu i wkładamy do środka kurczaka.
6. Pozostałe kawałki jabłek rozkładamy wokół kurczaka i posypujemy majerankiem.
7. Na dno naczynia wlewamy sok jabłkowy.
8. Pieczemy 1,5h w temp. 190 stopni (ja piekłam 15 min dłużej)
SMACZNEGO!!!






Brak komentarzy:
Prześlij komentarz