Zapraszam do mojej kuchni:)

Inspiracji szukam na różnych polach: w internecie, książkach, gazetach czy wspomnieniach z dzieciństwa. Jeśli tylko będzie to świeżo zaczerpnięty skądś pomysł, w miarę możliwości będę podawała źródło:)
Zapraszam do wypróbowania podanych tu przepisów i komentowania ich:)

niedziela, 16 czerwca 2013

Kurczak pieczony z jabłkami i rodzynkami

Dziś na obiad pomysł na przygotowanie kurczaka. Przepis znalazłam na stronie kuchnia lidla.pl i jestem nim zachwycona. Mięso jest mięciutkie i bardzo soczyste (zwłaszcza jak na kurczaka) o lekko słodkim smaku. Nie należy się przejmować, jeśli skórka za bardzo się spiecze, mięso pod nią będzie idealne. Tak przygotowany kurczak podałam z ziemniaczkami z pomarańczową nutą - obie potrawy wspaniale się skomponowały.

KURCZAK PIECZONY Z JABŁKAMI I RODZYNKAMI


SKŁADNIKI:

1 kurczak
3 łyżki oliwy z oliwek
4 jabłka
  garść rodzynek
4 łyżki miodu
sól
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka majeranku
4 ząbki czosnku
3/4 szklanki soku jabłkowego


WYKONANIE:

1. Kurczaka dokładnie myjemy i suszymy.

2. W miseczce mieszamy oliwę, 2 łyżki miodu, wyciśnięty czosnek i przyprawy.

3. Mieszanką oliwną dokładnie nacieramy kurczaka i wkładamy go do naczynia żaroodpornego.

4. Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki.

5. 6 ćwiartek i rodzynki mieszamy z 2 łyżkami miodu i wkładamy do środka kurczaka.

6. Pozostałe kawałki jabłek rozkładamy wokół kurczaka i posypujemy majerankiem.

7. Na dno naczynia wlewamy sok jabłkowy.

8. Pieczemy 1,5h w temp. 190 stopni (ja piekłam 15 min dłużej)





SMACZNEGO!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz