PLACKI JOGURTOWE Z TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI:
250 g jogurtu greckiego typu light
2 jajka
2 łyżki masła roztopionego
3 łyżki cukru
1 1/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
kilka truskawek
2 jajka
2 łyżki masła roztopionego
3 łyżki cukru
1 1/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
kilka truskawek
WYKONANIE:
1. Masło roztapiamy w rondelku i lekko studzimy.
2. Truskawki kroimy w plasterki.
3. Jogurt, jajka, masło miksujemy na puszystą masę.
4. Dodajemy cukier, mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
5. Rozgrzaną patelnię lekko spryskujemy oliwą i nakładamy po kopiastej łyżce ciasta, zachowując odstępy. Trzeba pamiętać, że placuszki lekko urosną, więc odstępy muszą być takie, żeby się nie posklejały.
6. Na wierzch układamy po plasterku truskawki, lekko je dociskając. Dobrze, jeśli truskawki nie wystają za bardzo ponad ciasto, gdyż po odwróceniu przywrą do patelni i będą spalone.
7. Smażymy ok. 4 minuty z jednej strony, po czym odwracamy i smażymy maksymalnie 2 minuty z drugiej strony.
8. Jeśli jednak truskawki nam przywarły, przed nałożeniem kolejnej porcji ciasta zeskrobujemy przypalone owoce.
9. Podajemy obficie posypane cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!





Brak komentarzy:
Prześlij komentarz