Niestety wrzucam tylko zdjęcie zrobione przed włożeniem do piekarnika, później nie zdążyłam z aparatem:)
OKOŃ - DELIKATNY I AROMATYCZNY
SKŁADNIKI:
2 szt okonia
marchewka
pietruszka
seler
por
ziele angielskie
liść laurowy
2 gałązki rozmarynu
4 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
cytryna
pietruszka
seler
por
ziele angielskie
liść laurowy
2 gałązki rozmarynu
4 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
cytryna
WYKONANIE:
1. Marchewkę, pietruszkę, kawałek selera i por wkładamy do garnka, zalewamy wodą
i zagotowujemy. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy i na wolnym ogniu
gotujemy 30 min. Po tym czasie odcedzamy i mamy gotowy wywar warzywny.
2. Ryby dokładnie myjemy.
3. Każdą solimy i pieprzymy z obu stron.
4. Do każdej ryby wkładamy po 2 ząbki pokrojonego w plasterki czosnku i po gałązce świeżego rozmarynu. Ewentualnie, jeśli nie mamy świeżego, można natrzeć od środka każdą rybę łyżeczką suszonego, ale efekt nie będzie już taki sam.
5. Na żaroodporną blachę wylewamy oliwę, kładziemy na to okonie i wlewamy wywar z jarzyn.
6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 20 min. W razie potrzeby dolewamy wodę (choć u mnie nie było takiej potrzeby).
7. Podajemy rybkę skropioną sokiem z cytryny.
SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz