Zapraszam do mojej kuchni:)

Inspiracji szukam na różnych polach: w internecie, książkach, gazetach czy wspomnieniach z dzieciństwa. Jeśli tylko będzie to świeżo zaczerpnięty skądś pomysł, w miarę możliwości będę podawała źródło:)
Zapraszam do wypróbowania podanych tu przepisów i komentowania ich:)

niedziela, 23 czerwca 2013

Okoń - delikatny i aromatyczny

Pierwszy raz przyrządzałam okonia i myślę, że nieraz zagości na naszym stole. Urzekło mnie jego delikatne mięso i ości, które bez problemu odchodzą w całości z kręgosłupem, bo niczego tak nie znoszę, jak wydłubywania ich niemal pod lupą. Dzięki świeżym gałązkom rozmarynu nabrał cudownego smaku a zalany wywarem z warzyw był mięciutki i rozpływający się. Gorąco polecam tę rybkę, bo u mnie zajadali się nią nawet ci, dla których ryba zawsze była daniem "za karę":)
Niestety wrzucam tylko zdjęcie zrobione przed włożeniem do piekarnika, później nie zdążyłam z aparatem:)

OKOŃ - DELIKATNY I AROMATYCZNY

SKŁADNIKI:

2 szt okonia
 marchewka
pietruszka
seler
por
ziele angielskie
liść laurowy
2 gałązki rozmarynu
4 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
cytryna

WYKONANIE:

1. Marchewkę, pietruszkę, kawałek selera i por wkładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy i na wolnym ogniu gotujemy 30 min. Po tym czasie odcedzamy i mamy gotowy wywar warzywny.

2. Ryby dokładnie myjemy.

3. Każdą solimy i pieprzymy z obu stron.

4. Do każdej ryby wkładamy po 2 ząbki pokrojonego w plasterki czosnku i po gałązce świeżego rozmarynu. Ewentualnie, jeśli nie mamy świeżego, można natrzeć od środka każdą rybę łyżeczką suszonego, ale efekt nie będzie już taki sam.

5. Na żaroodporną blachę wylewamy oliwę, kładziemy na to okonie i wlewamy wywar z jarzyn.

6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 20 min. W razie potrzeby dolewamy wodę (choć u mnie nie było takiej potrzeby).

7. Podajemy rybkę skropioną sokiem z cytryny.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz