Zapraszam do mojej kuchni:)

Inspiracji szukam na różnych polach: w internecie, książkach, gazetach czy wspomnieniach z dzieciństwa. Jeśli tylko będzie to świeżo zaczerpnięty skądś pomysł, w miarę możliwości będę podawała źródło:)
Zapraszam do wypróbowania podanych tu przepisów i komentowania ich:)

piątek, 7 czerwca 2013

Galaretki

Trudno to nazwać przepisem, w końcu każdy wie, jak się przygotowuje galaretkę:) Ale pomyślałam, ze wrzucę na bloga to, czym moje dzieciaki zajadają się namiętnie i ciągle im mało. Na wersji, którą pokazuję na zdjęciach są 2 smaki - 2 razy malinowa i raz cytrynowa. Zazwyczaj robię smakowe galaretki na przemian, tu zrobiłam najpierw podwójną malinową a na górę cytrynową. Ale czasami robię tęczowo - 4-5 warstw różnokolorowych, kontrastowo zestawionych. Pełna dowolność:)

GALARETKI


SKŁADNIKI:

kilka galaretek o różnych smakach

WYKONANIE:

1. Galaretki rozpuszczamy w połowie wrzątku podanego na opakowaniu (250ml).

2. Na formę silikonową wylewamy pierwszą galaretkę (w przypadku innej formy wykładamy jej dno folią spożywczą) Wstawiamy do lodówki i gdy stężeje lekko wlewamy drugą. 

3. W ten sam sposób postępujemy z kolejnymi.

4. Gdy ostatnia wartswa mocno stężeje, wyjmujemy z lodówki. 

5. W przypadku formy silikonowej wkładamy ją na kilka sekund do wrzątku (w większym naczyniu bądź w zlewie - wystarczy by dno formy sięgnęło wrzątku). Nożem odkrawamy boki od formy. Na formę kładziemy deskę do krojenia i całość odwracamy do góry dnem. Galaretka powinna sama odejść od formy i wylądować na desce. Kroimy na kostki.

W przypadku robieniu na folii, wyciągamy całość, odwracamy, zdejmujemy folię i kroimy.





SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz