Zapraszam do mojej kuchni:)

Inspiracji szukam na różnych polach: w internecie, książkach, gazetach czy wspomnieniach z dzieciństwa. Jeśli tylko będzie to świeżo zaczerpnięty skądś pomysł, w miarę możliwości będę podawała źródło:)
Zapraszam do wypróbowania podanych tu przepisów i komentowania ich:)

niedziela, 23 czerwca 2013

Kompot z truskawek i rabarbaru

Idealny na upały:)  Robiony w proporcjach, jakie podaję, daje nam słodki koncentrat, który najlepiej smakuje rozrzedzony z wodą mineralną 1:1. Kilka takich słodkich słoiczków wystarcza na 2-3 dni.
Zawsze robiłam mniej słodki, w idealnych proporcjach do picia, więc wystarczał na jeden, góra dwa dni. Dopiero TU znalazłam pomysł na skoncentrowany kompot, choć przy obecnych upałach i wiecznie spragnionych moich dzieciach i tak muszę często dorabiać go, bo nagle stał się numerem jeden, pobijając wszystkie ulubione soczki:)

KOMPOT Z TRUSKAWEK I RABARBARU


SKŁADNIKI:

1/2 kg truskawek
1/2 kg rabarbaru
1/2 kg cukru
1 torebka cukru waniliowego
3 l wody źródlanej

WYKONANIE:

1. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i wkładamy do garnka. 

2. Łodygi rabarbaru myjemy, kroimy w plasterki i również wkładamy do garnka.

3. Owoce zalewamy wodą, wsypujemy cukier i cukier waniliowy.

4. Gotujemy całość na niewielkim ogniu do momentu, aż owoce mocno się wygotują – ok. 30 minut.

5. Kompot przechowujemy w lodówce, podajemy rozprowadzony w wodzie w proporcjach mniej więcej 1:1.




SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz