Zawsze robiłam mniej słodki, w idealnych proporcjach do picia, więc wystarczał na jeden, góra dwa dni. Dopiero TU znalazłam pomysł na skoncentrowany kompot, choć przy obecnych upałach i wiecznie spragnionych moich dzieciach i tak muszę często dorabiać go, bo nagle stał się numerem jeden, pobijając wszystkie ulubione soczki:)
KOMPOT Z TRUSKAWEK I RABARBARU
SKŁADNIKI:
1/2 kg truskawek
1/2 kg rabarbaru
1/2 kg cukru
1 torebka cukru waniliowego
3 l wody źródlanej
1/2 kg rabarbaru
1/2 kg cukru
1 torebka cukru waniliowego
3 l wody źródlanej
WYKONANIE:
1. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i wkładamy do garnka.
2. Łodygi rabarbaru myjemy, kroimy w plasterki i również wkładamy do garnka.
3. Owoce zalewamy wodą, wsypujemy cukier i cukier waniliowy.
4. Gotujemy całość na niewielkim ogniu do momentu, aż owoce mocno się
wygotują – ok. 30 minut.
5. Kompot przechowujemy w lodówce, podajemy rozprowadzony w wodzie w proporcjach mniej więcej 1:1.
SMACZNEGO!!!



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz