Zapraszam do mojej kuchni:)

Inspiracji szukam na różnych polach: w internecie, książkach, gazetach czy wspomnieniach z dzieciństwa. Jeśli tylko będzie to świeżo zaczerpnięty skądś pomysł, w miarę możliwości będę podawała źródło:)
Zapraszam do wypróbowania podanych tu przepisów i komentowania ich:)

niedziela, 16 czerwca 2013

Kotlety schabowe marynowane.

Jakoś nie przepadam za przygotowywaniem typowych kotletów schabowych panierowanych, więc gdy natknęłam się na TEN przepis, postanowiłam go wypróbować. I okazało się, że to strzał w dziesiątkę. Mięso po kilkudniowym marynowaniu było rozpływające się w ustach, mięciutkie, soczyste i baaardzo aromatyczne.

KOTLETY SCHABOWE MARYNOWANE

 

SKŁADNIKI:


2 kotlety schabowe
jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka majeranku
2 ząbki czosnku
1 łyżka keczupu
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki oleju
sól
pieprz
olej do smażenia

WYKONANIE:

1. Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem, jednak nie za cienko. Doprawiamy solą i pieprzem.

2. Składniki marynaty dokładnie mieszamy.

3. Mięso wkładamy do miski i zalewamy marynatą, zwracając uwagę, by dokładnie było nią pokryte. Wkładamy do lodówki na 3-5 dni.

4. Po tym czasie rozgrzewamy na patelni olej i smażymy do zarumienienia przez kilka minut. Wyjmując mięso z miski, nie otrzepujemy nadmiaru marynaty, ale też jeśli cokolwiek zostanie jej w misce, nie wrzucamy na patelnię. Prawdopodobnie cała marynata zostanie przez te kilka dni wchłonięte przez mięso.

5. Gdy mięso się ładnie zarumieni, zmniejszamy ogień i pod przykryciem smażymy ok 15 min. W razie konieczności można podlać lekko wrzątkiem, by mięso się nam nie spiekło za bardzo.


SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz