KOTLETY SCHABOWE MARYNOWANE
SKŁADNIKI:
2 kotlety schabowe
jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka majeranku
2 ząbki czosnku
1 łyżka keczupu
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki oleju
sól
pieprz
olej do smażenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka majeranku
2 ząbki czosnku
1 łyżka keczupu
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki oleju
sól
pieprz
olej do smażenia
WYKONANIE:
1. Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem, jednak nie za cienko. Doprawiamy solą i pieprzem.
2. Składniki marynaty dokładnie mieszamy.
3. Mięso wkładamy do miski i zalewamy marynatą, zwracając uwagę, by dokładnie było nią pokryte. Wkładamy do lodówki na 3-5 dni.
4. Po tym czasie rozgrzewamy na patelni olej i smażymy do zarumienienia przez kilka minut. Wyjmując mięso z miski, nie otrzepujemy nadmiaru marynaty, ale też jeśli cokolwiek zostanie jej w misce, nie wrzucamy na patelnię. Prawdopodobnie cała marynata zostanie przez te kilka dni wchłonięte przez mięso.
5. Gdy mięso się ładnie zarumieni, zmniejszamy ogień i pod przykryciem smażymy ok 15 min. W razie konieczności można podlać lekko wrzątkiem, by mięso się nam nie spiekło za bardzo.
SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz