Zapraszam do mojej kuchni:)

Inspiracji szukam na różnych polach: w internecie, książkach, gazetach czy wspomnieniach z dzieciństwa. Jeśli tylko będzie to świeżo zaczerpnięty skądś pomysł, w miarę możliwości będę podawała źródło:)
Zapraszam do wypróbowania podanych tu przepisów i komentowania ich:)

niedziela, 9 czerwca 2013

Truskawkowy sernik na zimno z mascarpone

Ciąg dalszy truskawkowego szaleństwa. Śnieżnobiały, puszysty, kremowy i słodki w połączeniu z galaretką truskawkową i świeżymi truskawkami. Poza sezonem oczywiście można je zastąpić mrożonymi. Można też używać różnych smaków galaretek w połączeniu z innymi ulubionymi owocami.
Sernik ten idealny jest na upalne lato, a inspiracją był dla mnie TEN przepis, lekko go tylko zmieniłam. Od dziś to chyba mój nr 1 serników na zimno:)

TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO Z MASCARPONE


SKŁADNIKI:

biszkopty - na spód
3 czubate łyżki żelatyny
600 g serka mascarpone - z lodówki
300 ml kremówki - z lodówki
5 łyżek cukru pudru
1 tabliczka czekolady białej
truskawki - na wyłożenie u góry (ilość wg fantazji)
2 torebki galaretki truskawkowej


WYKONANIE:

1. Tortownicę wykładamy biszkoptami.

2. Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku i zostawiamy do stężenia.

3. Żelatynę moczymy w kilku łyżkach zimnej wody.

4. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem.

5. Gdy śmietana jest już sztywna, dodajemy po łyżce mascarpone, cały czas ubijając.

6. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy, szybko mieszając, w 1/4 szklanki gorącej wody. Lekko studzimy.

7. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.

8. Masę serową miksujemy z roztopioną i lekko przestudzoną czekoladą (trzeba uważać, by ponownie nie stwardniała) i żelatyną.

9. Całość wlewamy na tortownicę wyłożoną biszkoptami i wkładamy do lodówki.

10. Gdy galaretka będzie już lekko stężała, wykładamy na warstwę serową truskawki, mogą być w całości albo pokrojone w ćwiartki bądź plasterki. Jeśli używamy mrożonych, siłą rzeczy będą w całości.

11. Na owoce wylewamy tężejącą galaretkę i wstawiamy tortownicę na kilka godzin do lodówki.






SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz