Zapraszam do mojej kuchni:)

Inspiracji szukam na różnych polach: w internecie, książkach, gazetach czy wspomnieniach z dzieciństwa. Jeśli tylko będzie to świeżo zaczerpnięty skądś pomysł, w miarę możliwości będę podawała źródło:)
Zapraszam do wypróbowania podanych tu przepisów i komentowania ich:)

niedziela, 16 czerwca 2013

Tarta truskawkowa z serkiem mascarpone

I znów truskawki:) Tym razem zatopione w pysznej serowo-śmietankowej masie a wszystko na idealnie kruchym spodzie. Przepis jest kapitalny a wyszperałam go TU.
I właśnie dla takich pyszności namiętnie teraz zapełniam zamrażalnik truskawkami, by za kilka miesięcy móc znów delektować się ich cudownym smakiem.

TARTA TRUSKAWKOWA Z SERKIEM MASCARPONE




SKŁADNIKI:

CIASTO

180 g mąki
110 g masła
3 łyżki cukru
jajko
1 szczypta soli
1 łyżka wody

MASA SEROWA
250 g serek mascarpone
330 g kremówki
4 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki woda gorąca

truskawki


WYKONANIE:

1. Posiekane zimne masło wyrabiamy z mąką, dodajemy pozostałe składniki, szybko zagniatamy, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.

2. Po tym czasie oprószamy blat mąką, wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy na placek trochę większy od średnicy formy.

3. Na wałku przenosimy ciasto na formę, dociskamy po bokach i wałkiem zdejmujemy nadmiar ciasta (przejeżdżamy wałkiem po krawędziach, odcinając to co wystaje).

4. Nakłuwamy ciasto widelcem (dość gęsto), rozkładamy na wierzchu folię do pieczenia, a na niej rozkładamy fasolki, by obciążyć ciasto).

5. Pieczemy 30 min. w temp. 190 stopni, następnie wyjmujemy folię z fasolkami i pieczemy jeszcze 10 minut.

6. Studzimy ciasto.

7. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach zimnej wody. Po kilku minutach wlewamy do niej 1//4 szklanki gorącej wody i energicznie mieszamy aż całkowicie się rozpuści. Odstawiamy do wystygnięcia.

8. Kremówkę ubijamy na sztywno razem z cukrem pudrem.

9. Stopniowo, po łyżce, dodajemy do śmietany mascarpone, cały czas miksując.

10. Na koniec powoli dodajemy do masy wystudzoną żelatynę i chwilkę jeszcze miksujemy.

11. Wylewamy masę na ciasto. Z wierzchu układamy truskawki.

12. Całość chłodzimy w lodówce przez kilka godzin aż masa zupełnie stężeje.









SMACZNEGO!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz