I właśnie dla takich pyszności namiętnie teraz zapełniam zamrażalnik truskawkami, by za kilka miesięcy móc znów delektować się ich cudownym smakiem.
TARTA TRUSKAWKOWA Z SERKIEM MASCARPONE
SKŁADNIKI:
CIASTO
180 g mąki
110 g masła
3 łyżki cukru
jajko
1 szczypta soli
1
łyżka wody
MASA SEROWA
250 g serek mascarpone
330 g
kremówki
4 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki
żelatyny
1/4 szklanki woda gorąca
truskawki
WYKONANIE:
1. Posiekane zimne masło wyrabiamy z mąką, dodajemy pozostałe składniki, szybko
zagniatamy, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
2. Po tym czasie oprószamy blat mąką, wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy na placek trochę większy od średnicy formy.
3. Na wałku przenosimy ciasto na formę, dociskamy po bokach i wałkiem zdejmujemy nadmiar ciasta (przejeżdżamy wałkiem po krawędziach, odcinając to co wystaje).
4. Nakłuwamy ciasto widelcem (dość gęsto), rozkładamy na wierzchu folię do pieczenia, a na niej rozkładamy fasolki, by obciążyć ciasto).
5. Pieczemy 30 min. w temp. 190 stopni, następnie wyjmujemy folię z fasolkami i pieczemy jeszcze 10 minut.
6. Studzimy ciasto.
7. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach zimnej wody. Po kilku minutach wlewamy do niej 1//4 szklanki gorącej wody i energicznie mieszamy aż całkowicie się rozpuści. Odstawiamy do wystygnięcia.
8. Kremówkę ubijamy na sztywno razem z cukrem pudrem.
9. Stopniowo, po łyżce, dodajemy do śmietany mascarpone, cały czas miksując.
10. Na koniec powoli dodajemy do masy wystudzoną żelatynę i chwilkę jeszcze miksujemy.
11. Wylewamy masę na ciasto. Z wierzchu układamy truskawki.
12. Całość chłodzimy w lodówce przez kilka godzin aż masa zupełnie stężeje.
SMACZNEGO!!!





Brak komentarzy:
Prześlij komentarz