CYTRYNOWY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI:
NA SPÓD
200 g ciasteczek zbożowych
100 g masła
NA WIERZCH
500
g twarogu
250 g cukru
5 łyżeczek cukru z prawdziwą wanilią
sok z 1 cytryny
skórka z 1 cytryny
20 g żelatyny
100 ml wrzątku
150 g jogurtu naturalnego
500 ml kremówki
2 opakowania galaretki truskawkowej
truskawki - świeże lub mrożone
250 g cukru
5 łyżeczek cukru z prawdziwą wanilią
sok z 1 cytryny
skórka z 1 cytryny
20 g żelatyny
100 ml wrzątku
150 g jogurtu naturalnego
500 ml kremówki
2 opakowania galaretki truskawkowej
truskawki - świeże lub mrożone
WYKONANIE:
1. Ciasteczka kruszymy za pomocą blendera na proszek.
2. W rondelku roztapiamy masło.
3. Dodajemy masło do pokruszonych ciastek, mieszamy dokładnie.
4. Gotową masę przekładamy do tortownicy, dociskamy łyżką, by utworzył się zwary spód. Schładzamy.
5.Twaróg miksujemy z cukrem, cukrem z wanilią, sokiem i skórką z cytryny.
6. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, mieszamy dokładnie.
7. Lekko wystudzoną żelatynę łączymy z jogurtem i dodajemy do masy serowej. Dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na czas ubijania śmietany (ok. 5 min).
8. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
9. Wykładamy masę do formy ze spodem ciasteczkowym, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki.
10. Gdy masa serowa stężeje (min. 2 godziny) rozpuszczamy 2 galaretki w 3 szklankach wrzątku.
11. Truskawki rozkładamy na masie serowej.
12. Wylewamy tężejącą galaretkę na sernik i wkładamy do lodówki.
SMACZNEGO!!!



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz