Zapraszam do mojej kuchni:)

Inspiracji szukam na różnych polach: w internecie, książkach, gazetach czy wspomnieniach z dzieciństwa. Jeśli tylko będzie to świeżo zaczerpnięty skądś pomysł, w miarę możliwości będę podawała źródło:)
Zapraszam do wypróbowania podanych tu przepisów i komentowania ich:)

piątek, 22 lutego 2013

Cytrynowy sernik na zimno z truskawkami.

Lekko kwaskowaty posmak sernika w połączeniu ze słodyczą truskawek. Wszystko na spodzie ze zbożowych ciasteczek. W wersji lżejszej proponuję zamiast opisanego spodu wyłożyć tortownicę pokruszonymi biszkoptami. Przepis znalazłam TUTAJ, choć troszkę go zmieniłam.


CYTRYNOWY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI





SKŁADNIKI:

NA SPÓD
200 g ciasteczek zbożowych
 100 g masła 

NA WIERZCH
500 g twarogu
250 g cukru
5 łyżeczek cukru z prawdziwą wanilią
 sok z 1 cytryny
skórka z 1 cytryny
20 g żelatyny
100 ml wrzątku
150 g jogurtu naturalnego
500 ml kremówki
2 opakowania galaretki truskawkowej
truskawki - świeże lub mrożone

WYKONANIE:
1. Ciasteczka kruszymy za pomocą blendera na proszek.

2. W rondelku roztapiamy masło.

3. Dodajemy masło do pokruszonych ciastek, mieszamy dokładnie.

4. Gotową masę przekładamy do tortownicy, dociskamy łyżką, by utworzył się zwary spód. Schładzamy.

5.Twaróg miksujemy z cukrem, cukrem z wanilią, sokiem i skórką z cytryny.

6. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, mieszamy dokładnie.

7. Lekko wystudzoną żelatynę łączymy z jogurtem i dodajemy do masy serowej. Dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na czas ubijania śmietany (ok. 5 min).

8. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.

9. Wykładamy masę do formy ze spodem ciasteczkowym, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki.

10. Gdy masa serowa stężeje (min. 2 godziny) rozpuszczamy 2 galaretki w 3 szklankach wrzątku.

11. Truskawki rozkładamy na masie serowej.

12. Wylewamy tężejącą galaretkę na sernik i wkładamy do lodówki.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz