MINI PĄCZUSIE
SKŁADNIKI
50 dag mąki pszennej
1 szklanka mleka
3 żółtka
1 jajko
5 dag cukru
3 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka wódki
sok z połowy cytryny
3 żółtka
1 jajko
5 dag cukru
3 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka wódki
sok z połowy cytryny
10 g drożdży instant
olej słonecznikowy do smażenia
olej słonecznikowy do smażenia
cukier puder do obtoczenia
Wszystkie składniki umieszczamy w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania i wyrastania ciasta.
Po skończeniu programu ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat. Rozwałkowujemy na grubość około 1 - 1,5 cm. Wykrawamy pączusie literatką około 3 cm średnicy i odkładamy na ściereczkę, przykryte drugą ściereczką na ok. 15 minut, by jeszcze wyrosły.
Po wyrośnięciu pączusie smażymy na złoty kolor w rozgrzanym oleju - przykrywamy je pokrywką mniejszą niż średnica garnka, by całe były zanurzone w tłuszczu. Odsączamy na papierowych ręcznikach.
Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!
Wszystkie składniki umieszczamy w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania i wyrastania ciasta.
Po skończeniu programu ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat. Rozwałkowujemy na grubość około 1 - 1,5 cm. Wykrawamy pączusie literatką około 3 cm średnicy i odkładamy na ściereczkę, przykryte drugą ściereczką na ok. 15 minut, by jeszcze wyrosły.
Po wyrośnięciu pączusie smażymy na złoty kolor w rozgrzanym oleju - przykrywamy je pokrywką mniejszą niż średnica garnka, by całe były zanurzone w tłuszczu. Odsączamy na papierowych ręcznikach.
Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz