ZAPIEKANKA MIĘSNO-ZIEMNIACZANA
SKŁADNIKI
ok. 70 dag ziemniaków
2 łyżeczki rozmarynu
2 duże cebule
20 dag wędzonego boczku
2-3 pomidory
pęczek natki pietruszki
1 łyżka masła klarowanego
1/2 kg mięsa mielonego
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
1 łyżka bułki tartej
ok. 10 dag sera (cheddar, gouda lub inny)
masło do posmarowania naczynia
2 łyżeczki rozmarynu
2 duże cebule
20 dag wędzonego boczku
2-3 pomidory
pęczek natki pietruszki
1 łyżka masła klarowanego
1/2 kg mięsa mielonego
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
1 łyżka bułki tartej
ok. 10 dag sera (cheddar, gouda lub inny)
masło do posmarowania naczynia
Ziemniaki pokroić w półcentymetrowe plastry, posypać lekko solą i rozmarynem i ugotować na parze. W przypadku, gdy ktoś nie posiada parowaru, może ugotować w wodzie z dodatkiem np. kminku.
Jedną cebulę pokroić w kosteczkę, drugą w piórka. Boczek pokroić w kostkę, pomidor w plasterki, natkę posiekać drobno.
Boczek podsmażyć na maśle, dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się lekko zarumieni dodać mięso i smażyć razem ok. 10 minut. Następnie dodac koncentrat pomidorowy, natkę, sól, pieprz, bułkę tartą. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i układać kolejno warstwami: pomidory, cebulę pokrojoną w piórka, mięso, ziemniaki. Posypac startym serem i rozłożyć wiórki masła. Piec ok.25 min w temp. 220 stopni.
SMACZNEGO!!!


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz