Zapraszam do mojej kuchni:)

Inspiracji szukam na różnych polach: w internecie, książkach, gazetach czy wspomnieniach z dzieciństwa. Jeśli tylko będzie to świeżo zaczerpnięty skądś pomysł, w miarę możliwości będę podawała źródło:)
Zapraszam do wypróbowania podanych tu przepisów i komentowania ich:)

piątek, 15 lutego 2013

Pulpeciki w sosie pietruszkowym

Bardzo proste, lekkie i smaczne danie. Idealne na obiad dla dzieci.
Równie świetne z SOSEM PIECZARKOWYM

PULPECIKI W SOSIE PIETRUSZKOWYM



SKŁADNIKI

500 g mięsa mielonego z indyka
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 cebula
 3 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki czerwonej
1 łyżeczka majeranku
masło klarowane
sól
pieprz
mąka - do obtoczenia
1/2 szklanki mleka
2 łyżki mąki (mogą być 3, jeśli ktoś woli gęściejszy sos)
2 łyżki śmietany 12%
2 łyżki natki pietruszki
maggi

1. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.

2. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy cebulę i po chwili czosnek, mieszamy na małym ogniu, żeby się nie zarumieniły a tylko zeszkliły.

3. Do mięsa mielonego dodajemy zeszkloną cebulę i czosnek, jajko, bułkę tartą, majeranek, paprykę, solimy i lekko pieprzymy.

4. Wyrabiamy i formujemy małe pulpeciki, które obtaczamy w mące.

5. Do gotującej się wody wrzucamy mięso i gotujemy ok. 20 min.

6. Mleko, śmietanę i mąkę dokładnie mieszamy i wlewamy do gotujących się pulpetów. Zagotowujemy.

7. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
SMACZNEGO!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz