Równie świetne z SOSEM PIECZARKOWYM
PULPECIKI W SOSIE PIETRUSZKOWYM
SKŁADNIKI
500 g mięsa mielonego z indyka
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 cebula
1 cebula
3 ząbki
czosnku
1 łyżeczka papryki czerwonej
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka papryki czerwonej
1 łyżeczka majeranku
masło klarowane
sól
pieprz
mąka - do obtoczenia
1/2 szklanki mleka
2 łyżki mąki (mogą być 3, jeśli ktoś woli gęściejszy sos)
2 łyżki śmietany 12%
2 łyżki natki pietruszki
maggi
sól
pieprz
mąka - do obtoczenia
1/2 szklanki mleka
2 łyżki mąki (mogą być 3, jeśli ktoś woli gęściejszy sos)
2 łyżki śmietany 12%
2 łyżki natki pietruszki
maggi
1. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
2. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy cebulę i po chwili czosnek, mieszamy na małym ogniu, żeby się nie zarumieniły a tylko zeszkliły.
3. Do mięsa mielonego dodajemy zeszkloną cebulę i czosnek, jajko, bułkę tartą, majeranek, paprykę, solimy i lekko pieprzymy.
4. Wyrabiamy i formujemy małe pulpeciki, które obtaczamy w mące.
5. Do gotującej się wody wrzucamy mięso i gotujemy ok. 20 min.
6. Mleko, śmietanę i mąkę dokładnie mieszamy i wlewamy do gotujących się pulpetów. Zagotowujemy.
7. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
2. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy cebulę i po chwili czosnek, mieszamy na małym ogniu, żeby się nie zarumieniły a tylko zeszkliły.
3. Do mięsa mielonego dodajemy zeszkloną cebulę i czosnek, jajko, bułkę tartą, majeranek, paprykę, solimy i lekko pieprzymy.
4. Wyrabiamy i formujemy małe pulpeciki, które obtaczamy w mące.
5. Do gotującej się wody wrzucamy mięso i gotujemy ok. 20 min.
6. Mleko, śmietanę i mąkę dokładnie mieszamy i wlewamy do gotujących się pulpetów. Zagotowujemy.
7. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz