Zapraszam do mojej kuchni:)

Inspiracji szukam na różnych polach: w internecie, książkach, gazetach czy wspomnieniach z dzieciństwa. Jeśli tylko będzie to świeżo zaczerpnięty skądś pomysł, w miarę możliwości będę podawała źródło:)
Zapraszam do wypróbowania podanych tu przepisów i komentowania ich:)

niedziela, 10 lutego 2013

Krewetki zapiekane z czosnkiem i pomidorami

Krewetki uwielbiam, choć bardzo rzadko jadam. Zdecydowanie za rzadko, więc chyba czas to zmienić. Wczoraj wypróbowałam super przepis na zapiekane krewetki z obłędnym sosem z czosnkowym, w którym można maczać bułkę - rewelacja! Robi się ekspresowo. Składniki jakie podałam są na jedną porcję zapiekaną w małym żaroodpornym naczyniu - jak na zdjęciu. Ten fantastyczny przepis znalazłam TU.

KREWETKI ZAPIEKANE Z CZOSNKIEM I POMIDORAMI



SKŁADNIKI
5 krewetek Black Tiger
1 ząbek czosnku
2 pomidorki koktajlowe
natka pietruszki
1 łyżka masła
sól
sok z cytryny

Krewetki rozmrażamy. Jeśli mają pancerze obieramy, pozostawiając sam ogonek. Nacinamy je nożem wzdłuż tułowia i usuwamy ciemne jelito (czarna nitka ciągnąca się wzdłuż tułowia). Płuczemy i suszymy na papierowych ręcznikach. Jeśli mamy krewetki już ugotowane (pomarańczowe) tylko rozmrażamy i suszymy.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Krewetki układamy w małym naczyniu żaroodpornym, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, pokrojone pomidorki koktajlowe i natkę pietruszki. Solimy a na wierzch kładziemy masło.. Zapiekamy przez około 7 minut. Przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny.
SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz