POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z PIECZARKAMI
SKŁADNIKI
2 polędwiczki wieprzowe średniej wielkości
30 dag małych pieczarek
30 dag małych pieczarek
1 średniej wielkości cebula
4 łyżki oleju
2 łyżki masła
150 ml śmietany kremówki
2 łyżki śmietany 18%
sól
pieprz
natka pietruszki
2 łyżki masła
150 ml śmietany kremówki
2 łyżki śmietany 18%
sól
pieprz
natka pietruszki
Polędwiczki oczyścić z błoń i ewentualnego tłuszczu. Pokroić na 1,5 cm
plastry,
rozbić dłonią (nie rozbijać tłuczkiem, bo mięso jest bardzo
delikatne), posypać solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i łyżkę masła, zrumienić
polędwiczki po 3 minuty z każdej strony.
Na osobnej patelni rozgrzać pozostały tłuszcz i obsmażyć
pieczarki. Można je najpierw przekroić na pół.
Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, całość lekko zrumienić,
uważając, aby nie przypalić cebuli.
Dodać sól i pieprz. Pieczarki przełożyć do polędwiczek, zalać kremówką i dusić ok. 10 minut.
W razie potrzeby jeszcze dodać przyprawy i wlać kwaśną śmietanę.
Potrawę posypać zieloną pietruszką.
rozbić dłonią (nie rozbijać tłuczkiem, bo mięso jest bardzo
delikatne), posypać solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i łyżkę masła, zrumienić
polędwiczki po 3 minuty z każdej strony.
Na osobnej patelni rozgrzać pozostały tłuszcz i obsmażyć
pieczarki. Można je najpierw przekroić na pół.
Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, całość lekko zrumienić,
uważając, aby nie przypalić cebuli.
Dodać sól i pieprz. Pieczarki przełożyć do polędwiczek, zalać kremówką i dusić ok. 10 minut.
W razie potrzeby jeszcze dodać przyprawy i wlać kwaśną śmietanę.
Potrawę posypać zieloną pietruszką.
SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz