Podany przepis jest na dwie porcje.
ZUPA OGÓRKOWA
SKŁADNIKI
(dla dwóch osób)
3 szklanki wody
2 podudzia z kurczaka
1 marchewka
2 podudzia z kurczaka
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
2 ziemniaki
pół pora
3 ogórki kiszone (jeśli bardzo małe to 4)
2 ziemniaki
pół pora
3 ogórki kiszone (jeśli bardzo małe to 4)
1 łyżka
mąki
1 łyżka śmietany 12%
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
sól
maggi
1 łyżka śmietany 12%
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
sól
maggi
1. Kurczaka gotujemy w 3 szklankach wody (zbieramy szumowiny), dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
2. W tym czasie obieramy warzywa.
3. 1/3 marchewki, 1/3 pietruszki i kawałek selera kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach i razem z niepokrojonymi kawałkami i porem wrzucamy do gotującego się mięsa.
4. Ziemniaki kroimy w kosteczkę i również dorzucamy do garnka.
5. Gotujemy, aż warzywa zmiękną.
6. Wyjmujemy mięso i wszystkie niepokrojone warzywa a wrzucamy starte ogórki. Ja zawsze 2 ogórki ścieram na grubej tarce a 1 na drobnej, ale to już jak kto woli.
7. Gotujemy ok. 10 min.
8. Odlewamy 1/4 szklanki wywaru i studzimy.
9. Do zimnego dodajemy mąkę i śmietanę, mieszamy dokładnie i wlewamy do zupy.
10. Zagotowujemy oraz doprawiamy solą i maggi.
2. W tym czasie obieramy warzywa.
3. 1/3 marchewki, 1/3 pietruszki i kawałek selera kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach i razem z niepokrojonymi kawałkami i porem wrzucamy do gotującego się mięsa.
4. Ziemniaki kroimy w kosteczkę i również dorzucamy do garnka.
5. Gotujemy, aż warzywa zmiękną.
6. Wyjmujemy mięso i wszystkie niepokrojone warzywa a wrzucamy starte ogórki. Ja zawsze 2 ogórki ścieram na grubej tarce a 1 na drobnej, ale to już jak kto woli.
7. Gotujemy ok. 10 min.
8. Odlewamy 1/4 szklanki wywaru i studzimy.
9. Do zimnego dodajemy mąkę i śmietanę, mieszamy dokładnie i wlewamy do zupy.
10. Zagotowujemy oraz doprawiamy solą i maggi.
SMACZNEGO!!!



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz