Zapraszam do mojej kuchni:)

Inspiracji szukam na różnych polach: w internecie, książkach, gazetach czy wspomnieniach z dzieciństwa. Jeśli tylko będzie to świeżo zaczerpnięty skądś pomysł, w miarę możliwości będę podawała źródło:)
Zapraszam do wypróbowania podanych tu przepisów i komentowania ich:)

środa, 13 lutego 2013

Zupa ogórkowa

Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby zupy ogórkowej. Zwłaszcza dzieci za nią przepadają. Pewnie ile osób, tyle sposobów przygotowania tej zupy, ale zachęcam do spróbowania mojego - jest bardzo smaczna, rozgrzewająca i lekko kwaskowata.
Podany przepis jest na dwie porcje.

ZUPA OGÓRKOWA


SKŁADNIKI
(dla dwóch osób)

3 szklanki wody
2 podudzia z kurczaka
1 marchewka
 1 pietruszka
 kawałek selera
2 ziemniaki
pół pora
3 ogórki kiszone (jeśli bardzo małe to 4)
1 łyżka mąki
1 łyżka śmietany 12%
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
sól
maggi

1. Kurczaka gotujemy w 3 szklankach wody (zbieramy szumowiny), dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.

2. W tym czasie obieramy warzywa.

3. 1/3 marchewki, 1/3 pietruszki i kawałek selera kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach i razem z niepokrojonymi kawałkami i porem wrzucamy do gotującego się mięsa.

4. Ziemniaki kroimy w kosteczkę i również dorzucamy do garnka.

5. Gotujemy, aż warzywa zmiękną.

6. Wyjmujemy mięso i wszystkie niepokrojone warzywa a wrzucamy starte ogórki. Ja zawsze 2 ogórki ścieram na grubej tarce a 1 na drobnej, ale to już jak kto woli.

7. Gotujemy ok. 10 min.

8. Odlewamy 1/4 szklanki wywaru i studzimy.

9. Do zimnego dodajemy mąkę i śmietanę, mieszamy dokładnie i wlewamy do zupy.

10. Zagotowujemy oraz doprawiamy solą i maggi.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz