WOŁOWINA PO BURGUNDZKU
SKŁADNIKI:
500 g wołowiny
100 g surowy boczek
1 szt marchewki
2 szt cebul
4 ząbki czosnku
6 szt pieczarek
1 puszka pomidory w puszce
700 ml bulion wołowy
200 ml wino czerwone wytrawne
3 szt liści laurowych
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka rozmarynu
mąka
masło klarowane
sól
pieprz
por
500 g wołowiny
100 g surowy boczek
1 szt marchewki
2 szt cebul
4 ząbki czosnku
6 szt pieczarek
1 puszka pomidory w puszce
700 ml bulion wołowy
200 ml wino czerwone wytrawne
3 szt liści laurowych
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka rozmarynu
mąka
masło klarowane
sól
pieprz
por
WYKONANIE:
1. Boczek kroimy w kosteczkę, wołowinę w paski, marchewkę, pieczarki i pora w
plasterki, cebulę w piórka a czosnek drobno siekamy.
2. Boczek podsmażamy na maśle i odkładamy do osobnej miseczki.
3. Cebulę, marchewkę i por podsmażamy, dodajemy czosnek, smażymy jeszcze chwilkę i odkładamy.
4. Pieczarki podsmażamy, solimy i odkładamy.
5. Wołowinę obtaczamy w mące, obsmażamy na maśle i wyciągamy.
6. Do naczynia żaroodpornego wkładamy kolejno: boczek, mięso, warzywa, wszystkie przyprawy, pomidory, wino i bulion.
7. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, po 15 minutach zmniejszamy do 160 stopni i dusimy 3 godziny.
2. Boczek podsmażamy na maśle i odkładamy do osobnej miseczki.
3. Cebulę, marchewkę i por podsmażamy, dodajemy czosnek, smażymy jeszcze chwilkę i odkładamy.
4. Pieczarki podsmażamy, solimy i odkładamy.
5. Wołowinę obtaczamy w mące, obsmażamy na maśle i wyciągamy.
6. Do naczynia żaroodpornego wkładamy kolejno: boczek, mięso, warzywa, wszystkie przyprawy, pomidory, wino i bulion.
7. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, po 15 minutach zmniejszamy do 160 stopni i dusimy 3 godziny.
SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz