Zapraszam do mojej kuchni:)

Inspiracji szukam na różnych polach: w internecie, książkach, gazetach czy wspomnieniach z dzieciństwa. Jeśli tylko będzie to świeżo zaczerpnięty skądś pomysł, w miarę możliwości będę podawała źródło:)
Zapraszam do wypróbowania podanych tu przepisów i komentowania ich:)

wtorek, 19 lutego 2013

Zupa kalafiorowa z koperkiem

Ferie w pełni, dzieci zamiast obiadować się w szkole i przedszkolu okupują kuchnię, więc chciał nie chciał coś pożywnego zrobić trzeba. Dziś na tapecie zupa kalafiorowa.
Banda rano wparowała do kuchni zwabiona jakimś bliżej nieokreślonym zapachem. "Oooo, zupka! A jaka?" Na co ja, że kalafiorowa. "Cooo? Nieee! Bleeee! Ja nie chcę! Ja nie lubię! Ja chcę rosołek! A ja pomidorową!" Cóż, kalafior już bulgotał w garnku, więc towarzystwo niewiele do gadania miało.
Po jakimś czasie efekt: na 3 gęby - 7 zjedzonych mich zupy... Dla tatusia zabrakło:) Większej reklamy nie trzeba :)

ZUPA KALAFIOROWA Z KOPERKIEM


SKŁADNIKI:

1 kalafior
2 l bulionu drobiowego
2 ziemniaki
1 marchewka
1 pietruszka
  kawałek selera
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
sól
pieprz
1 łyżka koperku
1 łyżka śmietany 12%
1 łyżka masła



WYKONANIE:

1. Wszystkie warzywa prócz kalafiora obieramy i kroimy w drobną kostkę.

2. Bulion zagotowujemy i wrzucamy do niego warzywa. Dodajemy ziele angielskie i listki laurowe.

3. Kalafior dzielimy na małe różyczki i wrzucamy do zupy.

4. Całość gotujemy aż warzywa zmiękną.

5. Odlewamy 1/4 zupy i gdy lekko wystygnie dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy po czym wlewamy do zupy.

6. Wrzucamy posiekany koperek, łyżkę masła a całość doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy, aż masło się rozpuści.



SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz