Oryginalny przepis znaleźć można TU i TU, niewiele różnią się od siebie, więc trudno mi teraz powiedzieć, z którego po raz pierwszy korzystałam, ale i tak mój jest lekko zmieniony w stosunku do obu.
SMAŻONE KREWETKI
SKŁADNIKI
10 krewetek Black Tiger
1/2 cebuli
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżka natki pietruszki
30 ml wina białego wytrawnego
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
1/2 cebuli
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżka natki pietruszki
30 ml wina białego wytrawnego
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
1. Krewetki lekko nacinamy po wewnętrznej stronie i usuwamy jelito. Nacinamy je
wzdłuż po zewnętrznej stronie, myjemy i suszymy na papierowych ręcznikach.
2. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, wrzucamy cebulę i po chwili czosnek, smażymy aż się zeszklą.
3. Wrzucamy krewetki i smażymy na średnim ogniu przez ok. 2 min.
4. Zwiększamy ogień i wlewamy wino, smażymy aż wino odparuje.
5. Zmniejszamy ogień i odwracamy krewetki na drugą stronę, smażymy 1 minutę, po czym odwracamy nacięciem do dołu i smażymy kolejną minutę.
6. Dodajemy posiekaną natkę i drugą łyżkę masła.
7. Gdy masło się roztopi zdejmujemy z ognia, kropimy sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem.
* Jeśli ktoś lubi pikantne potrawy, gdy wrzucamy na patelnię cebulę i czosnek, można dodać 1/2 drobno posiekanej papryczki chili.
2. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, wrzucamy cebulę i po chwili czosnek, smażymy aż się zeszklą.
3. Wrzucamy krewetki i smażymy na średnim ogniu przez ok. 2 min.
4. Zwiększamy ogień i wlewamy wino, smażymy aż wino odparuje.
5. Zmniejszamy ogień i odwracamy krewetki na drugą stronę, smażymy 1 minutę, po czym odwracamy nacięciem do dołu i smażymy kolejną minutę.
6. Dodajemy posiekaną natkę i drugą łyżkę masła.
7. Gdy masło się roztopi zdejmujemy z ognia, kropimy sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem.
* Jeśli ktoś lubi pikantne potrawy, gdy wrzucamy na patelnię cebulę i czosnek, można dodać 1/2 drobno posiekanej papryczki chili.
SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz