Zapraszam do mojej kuchni:)

Inspiracji szukam na różnych polach: w internecie, książkach, gazetach czy wspomnieniach z dzieciństwa. Jeśli tylko będzie to świeżo zaczerpnięty skądś pomysł, w miarę możliwości będę podawała źródło:)
Zapraszam do wypróbowania podanych tu przepisów i komentowania ich:)

czwartek, 14 lutego 2013

Smażone krewetki

I znów krewetki:) Tym razem smażone na patelni jako świetna przystawka do walentynkowej kolacji.
Oryginalny przepis znaleźć można TU i TU, niewiele różnią się od siebie, więc trudno mi teraz powiedzieć, z którego po raz pierwszy korzystałam, ale i tak mój jest lekko zmieniony w stosunku do obu.

SMAŻONE KREWETKI




SKŁADNIKI

10 krewetek Black Tiger
1/2 cebuli
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżka natki pietruszki
30 ml wina białego wytrawnego
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz

1. Krewetki lekko nacinamy po wewnętrznej stronie i usuwamy jelito. Nacinamy je wzdłuż po zewnętrznej stronie, myjemy i suszymy na papierowych ręcznikach.
 
2. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, wrzucamy cebulę i po chwili czosnek, smażymy aż się zeszklą.

3. Wrzucamy krewetki i smażymy na średnim ogniu przez ok. 2 min.

4. Zwiększamy ogień i wlewamy wino, smażymy aż wino odparuje.

5. Zmniejszamy ogień i odwracamy krewetki na drugą stronę, smażymy 1 minutę, po czym odwracamy nacięciem do dołu i smażymy kolejną minutę.

6. Dodajemy posiekaną natkę i drugą łyżkę masła.

7.  Gdy masło się roztopi zdejmujemy z ognia, kropimy sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem.


* Jeśli ktoś lubi pikantne potrawy, gdy wrzucamy na patelnię cebulę i czosnek, można dodać 1/2 drobno posiekanej papryczki chili. 

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz