Zapraszam do mojej kuchni:)

Inspiracji szukam na różnych polach: w internecie, książkach, gazetach czy wspomnieniach z dzieciństwa. Jeśli tylko będzie to świeżo zaczerpnięty skądś pomysł, w miarę możliwości będę podawała źródło:)
Zapraszam do wypróbowania podanych tu przepisów i komentowania ich:)

niedziela, 17 lutego 2013

Sernik mleczny z galaretką

Prosty w wykonaniu sernik na zimno, którego smak był dla mnie zaskoczeniem. Pozytywnym zaskoczeniem. A to za sprawą dodanego do twarogu skondensowanego mleka, który sprawił, że sernik nabrał zupełnie nowego wymiaru:) Zrobiłam go w najprostszej z możliwych wersji, jednak myślę, że można by go wzbogacić o zatopione w galaretce owoce sezonowe (ewentualnie mrożone lub z puszki) a całość udekorować bitą śmietaną.
Przepis zaczerpnęłam STĄD.

SERNIK MLECZNY Z GALARETKĄ


SKŁADNIKI

350 g twarogu sernikowego
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
1 łyżka żelatyny
1/5 szklanki wrzątku
 2 łyżeczki cukru z wanilią
2 opakowania galaretki owocowej


WYKONANIE

 1. Twaróg miksujemy z mlekiem skondensowanym i cukrem z wanilią na gładką masę. 

2. Żelatynę rozpuszczamy w 1/5 szklanki gorącej wody. Dodajemy do niej kilka łyżek masy serowej, dokładnie mieszamy. Całość przelewamy do masy serowej i miksujemy.

3. Na spód formy wylewamy masę serową, wkładamy do lodówki do stężenia.

4. Galaretki rozpuszczamy w 1 litrze wrzątku. Studzimy.

5. Na zastygniętą masę serową wylewamy ostudzoną galaretkę. Schładzamy.


* sernik, który widać na zdjęciach został zrobiony przy użyciu trzech galaretek, jednak sugeruję zrobić jak w przepisie, czyli z dwóch - sernik jest na tyle lekki, że ciężar trzech galaretek rozbijał nieco jego strukturę

SMACZNEGO!!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz