Przepis zaczerpnęłam STĄD.
SERNIK MLECZNY Z GALARETKĄ
SKŁADNIKI
350 g twarogu sernikowego
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
1 łyżka żelatyny
1/5 szklanki wrzątku
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
1 łyżka żelatyny
1/5 szklanki wrzątku
2
łyżeczki cukru z wanilią
2 opakowania galaretki owocowej
2 opakowania galaretki owocowej
WYKONANIE
1. Twaróg miksujemy z mlekiem skondensowanym i cukrem z wanilią na gładką masę.
2. Żelatynę rozpuszczamy w 1/5 szklanki gorącej wody. Dodajemy do niej kilka łyżek masy serowej, dokładnie mieszamy. Całość przelewamy do masy serowej i miksujemy.
3. Na spód formy wylewamy masę serową, wkładamy do lodówki do stężenia.
4. Galaretki rozpuszczamy w 1 litrze wrzątku. Studzimy.
5. Na zastygniętą masę serową wylewamy ostudzoną galaretkę. Schładzamy.
* sernik, który widać na zdjęciach został zrobiony przy użyciu trzech galaretek, jednak sugeruję zrobić jak w przepisie, czyli z dwóch - sernik jest na tyle lekki, że ciężar trzech galaretek rozbijał nieco jego strukturę





Brak komentarzy:
Prześlij komentarz