WĄTRÓBKA Z JABŁKIEM
SKŁADNIKI
600 g wątróbki
2 cebule
1 ząbek czosnku
1 duże jabłko lub 2 małe
mąka pszenna - do obtoczenia wątróbki
1 szklanka mleka
sól
pieprz
cukier
majeranek
masło klarowane - do smażenia
2 cebule
1 ząbek czosnku
1 duże jabłko lub 2 małe
mąka pszenna - do obtoczenia wątróbki
1 szklanka mleka
sól
pieprz
cukier
majeranek
masło klarowane - do smażenia
Wątróbkę
oczyścić, włożyć do miski, zalać mlekiem i odstawić do lodówki na godzinę, a
następnie osuszyć na papierowym ręczniku.
Cebulę obrać i pokroić w półplasterki, lekko posolić i smażyć z posiekanym czosnkiem na maśle na wolnym ogniu do lekkiego zrumienienia. Jabłko obrać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli – razem lekko podsmażyć. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Wątróbkę obtoczyć w mące. Na drugiej patelni smażyć wątróbkę na dosyć mocnym ogniu do zrumienienia.
Usmażoną wątróbkę przełożyć do cebuli i jabłka, posolić i popieprzyć, podlać niewielką ilością gorącej wody, przykryć i dusić około 5 minut. Pod koniec dodać majeranek.
Cebulę obrać i pokroić w półplasterki, lekko posolić i smażyć z posiekanym czosnkiem na maśle na wolnym ogniu do lekkiego zrumienienia. Jabłko obrać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli – razem lekko podsmażyć. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Wątróbkę obtoczyć w mące. Na drugiej patelni smażyć wątróbkę na dosyć mocnym ogniu do zrumienienia.
Usmażoną wątróbkę przełożyć do cebuli i jabłka, posolić i popieprzyć, podlać niewielką ilością gorącej wody, przykryć i dusić około 5 minut. Pod koniec dodać majeranek.
SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz