Zapraszam do mojej kuchni:)

Inspiracji szukam na różnych polach: w internecie, książkach, gazetach czy wspomnieniach z dzieciństwa. Jeśli tylko będzie to świeżo zaczerpnięty skądś pomysł, w miarę możliwości będę podawała źródło:)
Zapraszam do wypróbowania podanych tu przepisów i komentowania ich:)

niedziela, 10 lutego 2013

Wątróbka z jabłkiem

Wątróbka ma chyba tak samo zwolenników jak i przeciwników. Dwóch moich starszych synów patrzeć nawet na nią nie może, za to tak najmłodszy jak i Kolega Małżonek zajadają się nią. Ja też zresztą. Poeksperymentowałam ostatnio trochę i dodałam do niej jabłko. NIEBO W GĘBIE:)

WĄTRÓBKA Z JABŁKIEM



SKŁADNIKI
600 g wątróbki
2 cebule
1 ząbek czosnku
1 duże jabłko lub 2 małe
mąka pszenna - do obtoczenia wątróbki
1 szklanka mleka
sól
pieprz
cukier
majeranek
masło klarowane - do smażenia

Wątróbkę oczyścić, włożyć do miski, zalać mlekiem i odstawić do lodówki na godzinę, a następnie osuszyć na papierowym ręczniku.
Cebulę obrać i pokroić w półplasterki, lekko posolić i smażyć z posiekanym czosnkiem na maśle na wolnym ogniu do lekkiego zrumienienia. Jabłko obrać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli – razem lekko podsmażyć. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Wątróbkę obtoczyć w mące. Na drugiej patelni smażyć wątróbkę na dosyć mocnym ogniu do zrumienienia.
Usmażoną wątróbkę przełożyć do cebuli i jabłka, posolić i popieprzyć, podlać niewielką ilością gorącej wody, przykryć i dusić około 5 minut. Pod koniec dodać majeranek.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz