BOCZEK ZAPIEKANY ZE ŚLIWKĄ
SKŁADNIKI:
20 plastrów boczku wędzonego surowego, pokrojonego na cieniutkie plasterki (najlepiej kupić już boczek w plasterkach)
20 śliwek suszonych
20 śliwek suszonych
(ilość boczku i śliwek jest oczywiście umowna)
250 ml wina czerwonego wytrawnego
sól
pieprz
rozmaryn
250 ml wina czerwonego wytrawnego
sól
pieprz
rozmaryn
WYKONANIE:
1. Wrzucamy śliwki do miseczki, zalewamy winem i odstawiamy na ok. 2 godziny.
2. Każdą śliwkę zawijamy w plasterek boczu i przebijamy wykałaczką.
3. Wrzucamy na ok. pół goziny z powrotem do miseczki z winem, dodajemy rozmaryn.
4. Przekładamy koreczki na patelnię, zalewamy winem z miseczki.
5. Smażymy aż wino odparuje a część tłuszczu się stopi.
6. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
7. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
8. Przyrumieniamy boczek w piekarniku ok. pół godziny, pilnując, by się za bardzo nie spiekł.
9. Odsączamy na papierowych ręcznikach.
SMACZNEGO!!!


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz