Zapraszam do mojej kuchni:)

Inspiracji szukam na różnych polach: w internecie, książkach, gazetach czy wspomnieniach z dzieciństwa. Jeśli tylko będzie to świeżo zaczerpnięty skądś pomysł, w miarę możliwości będę podawała źródło:)
Zapraszam do wypróbowania podanych tu przepisów i komentowania ich:)

niedziela, 3 marca 2013

Boczek zapiekany ze śliwką

Świetna przystawka na imprezę. Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Aromatyczny boczek z rozmarynem i rozpływająca się w ustach śliwka moczona w winie. Polecam, a przepis znalazłam TU.

BOCZEK ZAPIEKANY ZE ŚLIWKĄ




SKŁADNIKI:

20 plastrów boczku wędzonego surowego, pokrojonego na cieniutkie plasterki (najlepiej kupić już boczek w plasterkach)
20 śliwek suszonych
(ilość boczku i śliwek jest oczywiście umowna)
250 ml wina czerwonego wytrawnego
sól
pieprz
rozmaryn

WYKONANIE:

1. Wrzucamy śliwki do miseczki, zalewamy winem i odstawiamy na ok. 2 godziny.

2. Każdą śliwkę zawijamy w plasterek boczu i przebijamy wykałaczką.

3. Wrzucamy na ok. pół goziny z powrotem do miseczki z winem, dodajemy rozmaryn.
4. Przekładamy koreczki na patelnię, zalewamy winem z miseczki.

5. Smażymy aż wino odparuje a część tłuszczu się stopi.

6. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

7. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

8. Przyrumieniamy boczek w piekarniku ok. pół godziny, pilnując, by się za bardzo nie spiekł.

9. Odsączamy na papierowych ręcznikach.

SMACZNEGO!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz