Zapraszam do mojej kuchni:)

Inspiracji szukam na różnych polach: w internecie, książkach, gazetach czy wspomnieniach z dzieciństwa. Jeśli tylko będzie to świeżo zaczerpnięty skądś pomysł, w miarę możliwości będę podawała źródło:)
Zapraszam do wypróbowania podanych tu przepisów i komentowania ich:)

środa, 20 marca 2013

Zupa serowa z grzankami

Zupa, którą lata temu dość często robiłam. Odgrzebałam przepis i z czystym sumieniem stwierdzam, że to nr 1 na liście moich zup. Delikatna w smaku a jednocześnie sycąca i rozgrzewająca. Świetna z grzankami, do których przygotowania idealny jest pszenny baton, ewentualnie inne białe pieczywo.

ZUPA SEROWA Z GRZANKAMI

SKŁADNIKI:

500 g mięsa mielonego z indyka
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 l bulionu drobiowego
4 kostki serka topionego
500 g pieczarek
4 kromki batonu  lub innego białego pieczywa

WYKONANIE:
1. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na maśle na złoty kolor.

2. Dodajemy mięso i smażymy kilka minut.

3. Bulion zagotowujemy i dodajemy do niego mięso.

4. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni na maśle. Dodajemy do zupy.

5. Do całości wrzucamy serki.

6. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu kilka minut.

7. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

8. Kromki chleba kroimy w kostkę. Pieczemy ok. 10 minut aż się ładnie zarumienią.

9. Zupę rozlewamy do miseczek, posypujemy grzankami.
SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz