KARP PO ŻYDOWSKU
SKŁADNIKI:
1 kg karpia - dzwonki lub płaty
1 cebula
1 cebula
100 g
rodzynek
50 g migdałów w płatkach
ok. 10 daktyli
1 łyżeczka cynamonu
5 goździków
50 g migdałów w płatkach
ok. 10 daktyli
1 łyżeczka cynamonu
5 goździków
1 cytryna
sok
z połowy pomarańczy
1 szklanka wina białego półwytrawnego
1 szklanka bulionu warzywnego
2 łyżki masła klarowanego
sól
1 szklanka wina białego półwytrawnego
1 szklanka bulionu warzywnego
2 łyżki masła klarowanego
sól
WYKONANIE:
1. Karpia dzielimy na dzwonki (jeśli mamy płaty to na mniejsze kawałki), solimy
i kropimy sokiem z cytryny.
2. Cebulę kroimy w piórka.
3. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulę aż się ładnie zeszkli.
4. Dodajemy karpia, smażymy przez 3 minuty.
5. Daktyle kroimy na mniejsze kawałki.
6. Dolewamy do karpia bulion, wodę i sok z cytryny. Wrzucamy bakalie.
7. Zmniejszamy ogień i dusimy wszystko pod przykryciem ok. 10 min.
8. Jeśli sosu mamy zbyt dużo, zdejmujemy na kilka minut pokrywkę, by się zredukował.
SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz