CAKE POPS
SKŁADNIKI:
200 g ciastek maślanych
150 g serka homogenizowanego
70 g czekolady białej
1 łyżeczka cukru z wanilią
70 g czekolady białej
1 łyżeczka cukru z wanilią
POLEWA
200 g czekolady
białej lub mlecznej
1 łyżeczka oleju
barwniki spożywcze
barwniki spożywcze
posypka cukrowa
WYKONANIE:
1. Ciasteczka kruszymy w robocie na proszek.
2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (kostki czekolady wkładamy do małego rondelka, który z kolei ustawiamy na garnku z gotującą się wodą).
3. Rozpuszczoną czekoladę, serek i cukier waniliowy dodajemy do pokruszonych ciasteczek..
4. Wyrabiamy masę i odstawiam na ok. 10 minut.
5. Formujemy kulki, w każdą wbijamy patyczek zanurzony w czekoladzie.
6. Wykładamy na blaszce lub płaskiej desce i chowamy do lodówki by się schłodziły na minimum pół godziny (ważne, by wyły w pozycji leżącej, gdyż na tym etapie mogą się rozpaść w pozycji pionowej).
7. Rozpuszczamy 200 g czekolady (białej lub mlecznej).
8. Do czekolady dodajemy olej, mieszamy dokładnie.
9. Jeśli chcemy użyć barwników, dodajemy do czekolady.
10. Maczamy ciasteczkowe lizaki w rozpuszczonej czekoladzie wymieszanej.
11. Dekorujemy posypką cukrową.
12. Gotowe lizaczki w pozycji pionowej wkładamy do lodówki. Można użyć specjalnych stojaczków (jak na pierwszym zdjęciu) lub czegokolwiek, do czego można wbić patyczki.
SMACZNEGO!!!





Brak komentarzy:
Prześlij komentarz