Zapraszam do mojej kuchni:)

Inspiracji szukam na różnych polach: w internecie, książkach, gazetach czy wspomnieniach z dzieciństwa. Jeśli tylko będzie to świeżo zaczerpnięty skądś pomysł, w miarę możliwości będę podawała źródło:)
Zapraszam do wypróbowania podanych tu przepisów i komentowania ich:)

piątek, 8 marca 2013

Zapiekanka wiejska, czyli Shepherd's Pie

Nigdy nie lubiłam ziemniaków puree, jednak ta zapiekanka mięsna pod pierzynką ziemniaczaną wyjątkowo mi smakuje. Ziemniaki z porem przyprawione gałką muszkatołową a do tego mięso zalane czerwonym winem z aromatycznymi ziołami - pyszne. Potrawa ta popularna jest w Anglii, gdzie znana jest pod nazwą "Shepherd's pie" - podawana w pubach, gospodach i wielu angielskich domach. Ten świetny przepis odkryłam TUTAJ i gorąco polecam:)

ZAPIEKANKA WIEJSKA



SKŁADNIKI:

500 g mięsa mielonego wołowego lub wołowo-wieprzowego
2 marchewki
 2 łodygi selera naciowego 
cebula
4 ząbki czosnku
160 ml wina czerwonego wytrawnego
160 ml rosołu wołowego
4 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżka sosu Worcestershire
800 g ziemniaków
2 pory 
2 łyżki śmietany 18%
100 g sera cheddar  lub innego twardego sera
2 łyżki masła klarowanego
olej
sól
pieprz
gałka muszkatołowa


WYKONANIE:

1. Cebulę drobno siekamy.

2. Marchewkę kroimy w plasterki.

3. Seler naciowy kroimy w kostkę.

4. Na rozgrzanym oleju podsmażamy przez 5 minut warzywa, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy jeszcze chwilkę.

5. Dodajemy mięso mielone i smażymy kolejne 5 minut.

6. Dodajemy wino, bulion, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 20 minut.

7. Dodajemy zioła, koncentrat, sos i dusimy kolejne 10 minut.

8. Doprawiamy solą i pieprzem.

9. Zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy nadmiar sosu.

10. Gotowe mięso umieszczamy w żaroodpornej formie.

11. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.

12. Por kroimy w plasterki.

13. Na patelni rozgrzewamy masło i dusimy por aż zmięknie.

14. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni.

15. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy na puree, dodajemy do nich śmietanę, starty ser, por. Doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową.

16. Rozkładamy masę ziemniaczaną w naczyniu na warstwie mięsa tak, by dokładnie je przykrywało.

17. Nakłuwamy ziemniaki widelcem.

18. Pieczemy ok. 30 minut, aż ziemniaki się lekko zrumienią.


SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz