ZAPIEKANKA WIEJSKA
SKŁADNIKI:
500 g mięsa mielonego wołowego lub wołowo-wieprzowego
2 marchewki
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
cebula
4 ząbki czosnku
160 ml wina czerwonego wytrawnego
160 ml rosołu wołowego
4 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżka sosu Worcestershire
800 g ziemniaków
2 pory
4 ząbki czosnku
160 ml wina czerwonego wytrawnego
160 ml rosołu wołowego
4 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżka sosu Worcestershire
800 g ziemniaków
2 pory
2 łyżki śmietany 18%
100 g sera cheddar lub innego twardego sera
2 łyżki masła klarowanego
olej
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
100 g sera cheddar lub innego twardego sera
2 łyżki masła klarowanego
olej
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
WYKONANIE:
1. Cebulę drobno siekamy.
2. Marchewkę kroimy w plasterki.
3. Seler naciowy kroimy w kostkę.
4. Na rozgrzanym oleju podsmażamy przez 5 minut warzywa, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy jeszcze chwilkę.
5. Dodajemy mięso mielone i smażymy kolejne 5 minut.
6. Dodajemy wino, bulion, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 20 minut.
7. Dodajemy zioła, koncentrat, sos i dusimy kolejne 10 minut.
8. Doprawiamy solą i pieprzem.
9. Zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy nadmiar sosu.
10. Gotowe mięso umieszczamy w żaroodpornej formie.
11. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
12. Por kroimy w plasterki.
13. Na patelni rozgrzewamy masło i dusimy por aż zmięknie.
14. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni.
15. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy na puree, dodajemy do nich śmietanę, starty ser, por. Doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową.
16. Rozkładamy masę ziemniaczaną w naczyniu na warstwie mięsa tak, by dokładnie je przykrywało.
17. Nakłuwamy ziemniaki widelcem.
18. Pieczemy ok. 30 minut, aż ziemniaki się lekko zrumienią.
SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz