Zapraszam do mojej kuchni:)

Inspiracji szukam na różnych polach: w internecie, książkach, gazetach czy wspomnieniach z dzieciństwa. Jeśli tylko będzie to świeżo zaczerpnięty skądś pomysł, w miarę możliwości będę podawała źródło:)
Zapraszam do wypróbowania podanych tu przepisów i komentowania ich:)

wtorek, 12 marca 2013

Sos pieczarkowy

Mój ulubiony sos:) Najlepszy do PULPECIKÓW, ale też świetny do każdego innego mięsa albo do placków ziemniaczanych. Taki sos to klasyka, chyba każdy go zna. Oto moja wersja:)

SOS PIECZARKOWY



SKŁADNIKI:

30 dag pieczarek
1 cebula
 1 kostka rosołowa
 2 łyżki masła klarowanego
  0,5 l wody
sól
pieprz
1,5 łyżki mąki
3 łyżki śmietany 18%
  0,5 szklanki zimnej wody
 1 łyżka natki pietruszki


WYKONANIE:

1. Pieczarki obieramy, kroimy w półplasterki.

2. Pieczarki podsmażyć na maśle.

3. Dodajemy posiekaną cebulkę i chwilę razem dusimy.

4. Kostkę rosołową rozpuszczamy w 0,5l wrzątku.

5. Wywar wlewamy do pieczarek i cebuli, gotujemy aż pieczarki zmiękną.

6. Lekko studzimy.

7. W połowie szklanki zimnej wody mieszamy mąkę, następnie śmietanę. Wlewamy do sosu.

8. Doprawiamy pieprzem i dodajemy pietruszkę.

9. Całość doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz