SOS PIECZARKOWY
SKŁADNIKI:
30 dag pieczarek
1 cebula
1 cebula
1 kostka rosołowa
2 łyżki masła klarowanego
0,5 l wody
sól
pieprz
1,5 łyżki mąki
3 łyżki śmietany 18%
0,5 szklanki zimnej wody
0,5 l wody
sól
pieprz
1,5 łyżki mąki
3 łyżki śmietany 18%
0,5 szklanki zimnej wody
1 łyżka natki pietruszki
WYKONANIE:
1. Pieczarki obieramy, kroimy w półplasterki.
2. Pieczarki podsmażyć na maśle.
3. Dodajemy posiekaną cebulkę i chwilę razem dusimy.
4. Kostkę rosołową rozpuszczamy w 0,5l wrzątku.
5. Wywar wlewamy do pieczarek i cebuli, gotujemy aż pieczarki zmiękną.
6. Lekko studzimy.
7. W połowie szklanki zimnej wody mieszamy mąkę, następnie śmietanę. Wlewamy do sosu.
8. Doprawiamy pieprzem i
dodajemy pietruszkę.
9. Całość doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz