Zapraszam do mojej kuchni:)

Inspiracji szukam na różnych polach: w internecie, książkach, gazetach czy wspomnieniach z dzieciństwa. Jeśli tylko będzie to świeżo zaczerpnięty skądś pomysł, w miarę możliwości będę podawała źródło:)
Zapraszam do wypróbowania podanych tu przepisów i komentowania ich:)

piątek, 15 marca 2013

Duszona wieprzowina

Bardzo smaczna potrawa i bardzo sycąca.  Świetnie sprawdza się zarówno jako danie samodzielne np. ze świeżym chlebem, jak i w połączeniu z ryżem ugotowanym na sypko.
Przepis zaczerpnęłam z książki "Dania w jednym garnku" z serii BIBLIOTEKA SMAKOSZA, choć dość znacznie go zmodyfikowałam.

DUSZONA WIEPRZOWINA


SKŁADNIKI:

600 g wieprzowiny
cebula
8 ząbków czosnku
2 liście laurowe
2 łyżki liści kolendry 
marchewka
2 łodygi selera naciowego 
2 kostki rosołu z kury
2 udka z kurczaka
5 pomidorów
1 łyżeczka papryki w proszku
  skórka z 1/2 pomarańczy
3/4 szklanki soku z pomarańczy
1/2 łyżeczki kminku
1 cukinia 
1 jabłko 
10 śliwek suszonych 
1/2 łyżeczki cynamonu
  szczypta imbiru
1 kiełbasa podwawelska - lub inna ulubiona
sól
pieprz

WYKONANIE:

1. Wieprzowinę myjemy i kroimy w kostkę (jak do gulaszu).

2. Cebulę i czosnek i listki kolendry siekamy.

3. Marchewkę kroimy w plasterki, seler naciowy w kostkę.

4. Do garnka wrzucamy mięso, cebulę, czosnek, marchewkę, seler, kolendrę i liście laurowe i zalewamy zimną wodą.

5. Doprowadzamy do wrzenia, zbieramy szumowiny.

6. Gotujemy na małym ogniu ok. 1 godzinę.

7. Kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki.

8. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

9. Ścieramy skórkę z połowy pomarańczy.

10. Do gotującego się mięsa wrzucamy kostki rosołowe, kurczaka, pomidory, paprykę w proszku, skórkę pomarańczową i kminek.

11. Gotujemy ok. 45 min. aż kurczak będzie miękki.

12. Cukinię kroimy w kostkę.

13. Kiełbasę kroimy w półplasterki i podsmażamy na patelni.

14. Do garnka z mięsem wlewamy sok pomarańczowy, wrzucamy cukinię, jabłko, suszone śliwki, kiełbasę, cynamon i imbir.

15. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 min. aż cukinia będzie miękka.

16. Doprawiamy solą i pieprzem.

17. Podajemy z ryżem albo ze świeżym chlebem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz