Przepis zaczerpnęłam z książki "Dania w jednym garnku" z serii BIBLIOTEKA SMAKOSZA, choć dość znacznie go zmodyfikowałam.
DUSZONA WIEPRZOWINA
SKŁADNIKI:
600 g wieprzowiny
cebula
8 ząbków czosnku
2 liście laurowe
2 łyżki liści kolendry
cebula
8 ząbków czosnku
2 liście laurowe
2 łyżki liści kolendry
marchewka
2 łodygi selera naciowego
2 łodygi selera naciowego
2 kostki rosołu z kury
2 udka z kurczaka
5 pomidorów
1 łyżeczka papryki w proszku
skórka z 1/2 pomarańczy
3/4 szklanki soku z pomarańczy
1/2 łyżeczki kminku
1 cukinia
2 udka z kurczaka
5 pomidorów
1 łyżeczka papryki w proszku
skórka z 1/2 pomarańczy
3/4 szklanki soku z pomarańczy
1/2 łyżeczki kminku
1 cukinia
1 jabłko
10 śliwek suszonych
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta imbiru
1 kiełbasa podwawelska - lub inna ulubiona
sól
pieprz
szczypta imbiru
1 kiełbasa podwawelska - lub inna ulubiona
sól
pieprz
WYKONANIE:
1. Wieprzowinę myjemy i kroimy w kostkę (jak do gulaszu).
2. Cebulę i czosnek i listki kolendry siekamy.
3. Marchewkę kroimy w plasterki, seler naciowy w kostkę.
4. Do garnka wrzucamy mięso, cebulę, czosnek, marchewkę, seler, kolendrę i liście laurowe i zalewamy zimną wodą.
5. Doprowadzamy do wrzenia, zbieramy szumowiny.
6. Gotujemy na małym ogniu ok. 1 godzinę.
7. Kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki.
8. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
9. Ścieramy skórkę z połowy pomarańczy.
10. Do gotującego się mięsa wrzucamy kostki rosołowe, kurczaka, pomidory, paprykę w proszku, skórkę pomarańczową i kminek.
11. Gotujemy ok. 45 min. aż kurczak będzie miękki.
12. Cukinię kroimy w kostkę.
13. Kiełbasę kroimy w półplasterki i podsmażamy na patelni.
14. Do garnka z mięsem wlewamy sok pomarańczowy, wrzucamy cukinię, jabłko, suszone śliwki, kiełbasę, cynamon i imbir.
15. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 min. aż cukinia będzie miękka.
16. Doprawiamy solą i pieprzem.
17. Podajemy z ryżem albo ze świeżym chlebem.
2. Cebulę i czosnek i listki kolendry siekamy.
3. Marchewkę kroimy w plasterki, seler naciowy w kostkę.
4. Do garnka wrzucamy mięso, cebulę, czosnek, marchewkę, seler, kolendrę i liście laurowe i zalewamy zimną wodą.
5. Doprowadzamy do wrzenia, zbieramy szumowiny.
6. Gotujemy na małym ogniu ok. 1 godzinę.
7. Kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki.
8. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
9. Ścieramy skórkę z połowy pomarańczy.
10. Do gotującego się mięsa wrzucamy kostki rosołowe, kurczaka, pomidory, paprykę w proszku, skórkę pomarańczową i kminek.
11. Gotujemy ok. 45 min. aż kurczak będzie miękki.
12. Cukinię kroimy w kostkę.
13. Kiełbasę kroimy w półplasterki i podsmażamy na patelni.
14. Do garnka z mięsem wlewamy sok pomarańczowy, wrzucamy cukinię, jabłko, suszone śliwki, kiełbasę, cynamon i imbir.
15. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 min. aż cukinia będzie miękka.
16. Doprawiamy solą i pieprzem.
17. Podajemy z ryżem albo ze świeżym chlebem.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz