GALARETKA Z KURCZAKA
SKŁADNIKI:
3 szt udek z kurczaka
1 pęczek włoszczyzny
1/2 paczki groszku zielonego
1/3 puszki kukurydzy
3 szt jajka
1/2 szt papryk czerwonych
35 g żelatyny -- na 7 szklanek wywaru
liść laurowy
sól
pieprz
1 pęczek włoszczyzny
1/2 paczki groszku zielonego
1/3 puszki kukurydzy
3 szt jajka
1/2 szt papryk czerwonych
35 g żelatyny -- na 7 szklanek wywaru
liść laurowy
sól
pieprz
WYKONANIE:
1. Z udek i włoszczyzny gotujemy wywar, dodajemy liście laurowe i ziele
angielskie.
2. Z ugotowanego rosołu wyjmujemy mięso i siekamy lub kroimy w małe kawałki.
3. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w plasterki.
4. Groszek gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy.
5. Marchewkę z rosołu kroimy w talarki, paprykę w paseczki.
6. Odlewamy 7 szklanek wywaru (przecedzamy), przyprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy.
7. Do gorącego wywaru wsypujemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy.
8. Na dno foremek (filiżanek) wlewamy troszkę chłodnego wywaru i zostawiamy kilka minut do stężenia.
9. Dodajemy jajko, mięso, kukurydzę, groszek i marchewkę.
10. Zalewamy resztą stygnącej galarety.
12. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
SMACZNEGO!!!


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz