Zapraszam do mojej kuchni:)

Inspiracji szukam na różnych polach: w internecie, książkach, gazetach czy wspomnieniach z dzieciństwa. Jeśli tylko będzie to świeżo zaczerpnięty skądś pomysł, w miarę możliwości będę podawała źródło:)
Zapraszam do wypróbowania podanych tu przepisów i komentowania ich:)

piątek, 8 marca 2013

Galaretka z kurczaka

Kiedyś nie przepadałam za tego typu galaretkami. Zmieniłam zdanie, gdy sama po raz pierwszy zrobiłam:) Pyszna, delikatna, najlepsza polana świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.

GALARETKA Z KURCZAKA



SKŁADNIKI:

3 szt udek z kurczaka
1 pęczek włoszczyzny
1/2 paczki groszku zielonego
1/3 puszki kukurydzy
3 szt jajka
1/2 szt papryk czerwonych
35 g żelatyny -- na 7 szklanek wywaru
liść laurowy
sól
pieprz


WYKONANIE:

1. Z udek i włoszczyzny gotujemy wywar, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.

2. Z ugotowanego rosołu wyjmujemy mięso i siekamy lub kroimy w małe kawałki.

3. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w plasterki.

4. Groszek gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy.

5. Marchewkę z rosołu kroimy w talarki, paprykę w paseczki.

6. Odlewamy 7 szklanek wywaru (przecedzamy), przyprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy.

7. Do gorącego wywaru wsypujemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy.

8. Na dno foremek (filiżanek) wlewamy troszkę chłodnego wywaru i zostawiamy kilka minut do stężenia.

9. Dodajemy jajko, mięso, kukurydzę, groszek i marchewkę.

10. Zalewamy resztą stygnącej galarety.

12. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.




SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz