SAŁATKA Z PIECZARKAMI
SKŁADNIKI:
1 woreczek ryżu
1/2 kg pieczarek
1/4 słoiczka cebulek marynowanych - ja dałam ok. 30 cebulek
2 łyżki masła klarowanego
1/2 kg pieczarek
1/4 słoiczka cebulek marynowanych - ja dałam ok. 30 cebulek
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżka posiekanego koperku
sól
sól
SOS
2 łyżki oleju
2 łyżki jasnego sosu
sojowego
tabasco - ilość zależy od upodobań
sól
pieprz
pieprz
WYKONANIE:
1. Ryż gotujemy na sypko i studzimy.
2. Obieramy pieczarki i kroimy na połówki.
3. Cebulki odsączamy z zalewy.
4. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy pieczarki na największym ogniu, uprzednio je posoliwszy, aż staną się miękkie i złociste. Ważne, by pieczarki się smażyły a nie gotowały we własnym sosie.
5. Usmażone pieczarki odsączamy z tłuszczu i studzimy na sitku.
6. W osobnym naczyniu mieszamy wszystkie składniki sosu. Tabasco dodajemy tyle, na ile lubimy pikantne potrawy, soli dodajemy raczej oszczędnie, gdyż w połączeniu z sosem sojowym, może wyjść nam sos zbyt słony.
7. Do miski wrzucamy ryż, pieczarki i cebulki. Zalewamy sosem i dosypujemy posiekany koperek. Mieszamy.
SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz