Zapraszam do mojej kuchni:)

Inspiracji szukam na różnych polach: w internecie, książkach, gazetach czy wspomnieniach z dzieciństwa. Jeśli tylko będzie to świeżo zaczerpnięty skądś pomysł, w miarę możliwości będę podawała źródło:)
Zapraszam do wypróbowania podanych tu przepisów i komentowania ich:)

piątek, 15 marca 2013

Sałatka z pieczarkami

Gdy zrobiłam tę sałatkę po raz pierwszy, zaskoczył mnie bardzo jej smak a właściwie różnorodność smaków. Jest dość ciekawa, oryginalna i naprawdę smaczna. W przygotowaniu sałatka jest bardzo prosta, ma niewiele składników. Przepis na nią zaczerpnęłam STĄD.

SAŁATKA Z PIECZARKAMI


SKŁADNIKI:

1 woreczek ryżu
1/2 kg pieczarek
1/4 słoiczka cebulek marynowanych - ja dałam ok. 30 cebulek
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżka posiekanego koperku
sól

SOS
2 łyżki oleju
 2 łyżki jasnego sosu sojowego 
tabasco - ilość zależy od upodobań 
sól
pieprz


WYKONANIE:

1. Ryż gotujemy na sypko i studzimy.
2. Obieramy pieczarki i kroimy na połówki.
3. Cebulki odsączamy z zalewy.

4. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy pieczarki na największym ogniu, uprzednio je posoliwszy, aż staną się miękkie i złociste. Ważne, by pieczarki się smażyły a nie gotowały we własnym sosie.
5. Usmażone pieczarki odsączamy z tłuszczu i studzimy na sitku.
6. W osobnym naczyniu mieszamy wszystkie składniki sosu. Tabasco dodajemy tyle, na ile lubimy pikantne potrawy, soli dodajemy raczej oszczędnie, gdyż w połączeniu z sosem sojowym, może wyjść nam sos zbyt słony.
7. Do miski wrzucamy ryż, pieczarki i cebulki. Zalewamy sosem i dosypujemy posiekany koperek. Mieszamy.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz