Bardzo dobre i baaaardzo słodkie, nawet słone krakersy nie są w stanie przełamać słodyczy masy kokosowej:)
RAFAELLO
SKŁADNIKI:
2 paczki krakersów
200 g kokosu
3 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 opakowania cukru z wanilią
3 szklanki mleka
1 szklanka cukru
1 kostka masła
200 g kokosu
3 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 opakowania cukru z wanilią
3 szklanki mleka
1 szklanka cukru
1 kostka masła
WYKONANIE:
1. Żółtka ucieramy z cukrem z wanilią, dodajemy obie mąki, 1 szklankę mleka i
dokładnie mieszamy.
2. Dwie pozostałe szklanki mleka gotujemy z cukrem i połową kokosu.
3. Do gotującego się mleka dodajemy masę z żółtkami, gotujemy, aż masa zgęstnieje, ważne - mieszając cały czas!
4. Dodajemy masło, mieszamy, aż
tłuszcz się roztopi.
5. Na blaszkę (w moim przypadku szklaną formę) wykładamy warstwę krakersów, przekładamy masą, czynność powtarzamy tak, aby ostatnią warstwą byłą masa kokosowa (u mnie były trzy warstwy krakersów i trzy budyniu).
6. Całość mocno obsypujemy resztą kokosu.
7. Ciasto najlepsze jest następnego dnia, kiedy krakersy zmiękną.
SMACZNEGO!!!


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz