Zapraszam do mojej kuchni:)

Inspiracji szukam na różnych polach: w internecie, książkach, gazetach czy wspomnieniach z dzieciństwa. Jeśli tylko będzie to świeżo zaczerpnięty skądś pomysł, w miarę możliwości będę podawała źródło:)
Zapraszam do wypróbowania podanych tu przepisów i komentowania ich:)

niedziela, 3 marca 2013

Chrupiące paseczki z kurczaka

Pyszne chrupiące kawałki kurczaka, smażone jak frytki na głębokim oleju. Bardzo dobre zarówno na ciepło, np. jako danie główne z ziemniakami i surówką, jak i na zimno, jako przekąska. Przepis znalazłam TUTAJ

CHRUPIĄCE PASECZKI Z KURCZAKA







SKŁADNIKI:

3 filety z kurczaka
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 1/2 łyżki mąki pszennej
sól
pieprz
olej

WYKONANIE:

1. Filety z kurczaka płuczemy i suszymy na papierowych ręcznikach.

2. Kroimy mięso w paseczki (jak frytki).

3. Jajka, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną miksujemy na gładką masę, dodajemy szczyptę soli i pieprzu.

4. Wrzucamy do ciasta paseczki kurczaka i razem mieszamy.

5. Rozgrzewamy olej w rondlu i wrzucamy do niego paseczki kurczaka w cieście. Wrzucamy po kilka i pilnujemy by się nie posklejały.

6. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor na głębokim oleju.

7. Odsączamy na papierowych ręcznikach.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz