CIASTO Z KOKOSEM
SKŁADNIKI
3/4 kostki margaryny
2 łyżki wody
2 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
4 duże jajka
2 łyżki wody
2 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
4 duże jajka
1 niepełna szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 dag wiórków kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 dag wiórków kokosowych
Margarynę, wodę, kakao, cukier i cukier waniliowy rozpuścić /zagotować/ i odlać
3 pełne łyżki, do których włożyć ok. 4 kostek gorzkiej czekolady, wymieszać.
Masa ta będzie stanowić polewę do ciasta.
Do pozostałej wystudzonej masy dodać żółtka, wymieszać. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz pianę z połowy białek. Wymieszać i wylać na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą blaszkę. Nie trzeba używać miksera.
Pozostałe białka ubić z 3/4 szklanki cukru pudru, dodać kokos i wymieszać. Nakładać na ciasto łyżeczką kupki masy kokosowej.
Piec w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 minut.
Wystudzone ciasto polać polewą czekoladową tworząc ozdobne esy-floresy.
Do pozostałej wystudzonej masy dodać żółtka, wymieszać. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz pianę z połowy białek. Wymieszać i wylać na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą blaszkę. Nie trzeba używać miksera.
Pozostałe białka ubić z 3/4 szklanki cukru pudru, dodać kokos i wymieszać. Nakładać na ciasto łyżeczką kupki masy kokosowej.
Piec w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 minut.
Wystudzone ciasto polać polewą czekoladową tworząc ozdobne esy-floresy.
SMACZNEGO!!!


Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuń